Sute de orădeni au fost prezenţi, joi seara, la lansarea volumului "Cronica Oradiei", semnat de istoricul Kormányos László, o versiune maghiară a istoriei oraşului, de la origini şi până în zilele noastre, realizată prin articole scurte, incitante şi cuprinzând peste 2.000 de ilustraţii, hărţi, picturi, gravuri şi fotografii.

Cum era de aşteptat, la lansare au venit în cea mai mare orădeni de etnie maghiară, atât prieteni, cunoscuţi, colegi ai acestuia, profesori, istorici, medici, jurnalişti maghiari cât şi orădeni simpli, interesaţi să-şi cumpere cartea cu autograful autorului.

La întâlnire a fost prezent şi secretarul de stat maghiar Potápi Árpád János, invitaţi din partea Primăriei Debreţin, ai Consiliului Judeţean Hajdu Bihar, dar şi din partea Consiliului Judeţean Bihor, şefi ai unor instituţii deconcentrate, numeroşi reprezentanţi ai UDMR Bihor şi inclusiv de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, în frunte cu liderii organizaţiei, Csomortányi István şi Zatykó Gyula.

Încă dinaintea prezentării, oamenii s-au îmbulzit să cumpere cartea iar cele 100 de exemplare aduse pentru a fi vândute, la preţ promoţional, celor sosiţi la întâlnirea cu autorul s-au epuizat în câteva minute. Pentru cei rămaşi fără carte, organizatorii au întocmit o listă şi vor putea să-şi cumpere cartea, la acelaşi preţ, la sediul UDMR, în săptămâna care urmează.

Interesul pentru carte a fost mare pentru că este primul volum care cuprinde întreaga istorie a oraşului în limba maghiară. Autorul atinge nu doar evenimentele istorice, ci prezintă personajele importante ale oraşului, atât pe cele politice, cât şi cele culturale, informaţii despre sport, arhitectură, industrie. "Totul a pornit de la o discuţie pe care am avut-o cu  profesorul Kormányos László, în 2007, după ce am cumpărat Cronica Budapestei. I-am spus că şi noi putem să facem aşa ceva, mai ales că el avea deja baza, lucrarea de doctorat publicată exact pe această temă, istoria Oradiei", a explicat amfitrionul întâlnirii, deputatul UDMR, Szabó Ödön, şi el istoric.

În final, Kormányos László a ajuns să lucreze de unul singur şi nu s-a oprit, după cum spune Szabó, nici după ce s-a îmbolnăvit. "A trecut peste un transplant de rinichi, luni de zile a stat închis în casă, într-o cameră sterilă. A lucrat şi în acest timp. În total, în cartea aceasta s-au strâns 12 ani de muncă", a spus Szabo, precizând totodată că proiectul "şi-a propus să unească cele două comunităţi din oraş (română şi maghiară, n.r.), nu să despartă. De aceea sunt prezentate în carte punctele de vedere diferite şi de aceea ne-am propus să traducem volumul şi în limba română", a mai arătat preşdintele exexutiv al UDMR Bihor.

Cartea a fost supervizată de Szücs Laszló, redactorul şef al revistei culturale Várad, finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, iar de tehnoredactare s-au ocupat graficienii Németh László şi Benkő J. Zoltán.

"Dacă ar fi trebuit să o iau de la zero, probabil nu m-aş fi înhămat", a recunoscut autorul, care a explicat că a ales să transpună informaţiile strânse în ştiri scurte şi incitante, ilustrate cu fotografii, pentru ca volumul să atragă şi tinerii, şi copiii. "Ei nu au răbdare să citească mult. Aşa, din când în când, vor putea deschide cartea şi vor citi câte o ştire despre oraş", a spus el, precizând că volumul încearcă să prezinte istoria oraşului într-o formă cât mai obiectivă. "În secţiunile care fac obiectul dezbaterilor istorice româno-ungare, sunt prezentate ambele puncte de vedere", a precizat Kormányos.

"Cronica Oradiei" a fost tipărită în 2000 de exemplare, sub egida Revistei culturale Várad, a Fundaţiei Varadinum şi a Asociaţiei culturale Holnap. Cartea se găseşte în toate librăriile din oraş, iar un exemplar costă 150 lei.