Omul de afaceri Ștefan Mandachi s-a aflat printre invitații evenimentului 11even, organizat de Fundația Comunitară Oradea, în care 11 persoane care s-au remarcat în comunitate vorbesc câte 11 minute. Mandachi a povestit, vineri seară, despre cum s-a schimbat viața lui după manifestul „România vrea autostrăzi”, dar și cum este să fii... țăran.

#şîeu

Tema din acest an a 11even a fost "Choices" (Alegeri), iar cei 11 invitaţi erau chemaţi să vorbească despre alegerile pe care le-au făcut în viaţă, fie ele bune sau rele. Desfășurat la Filarmonică, evenimentul din acest an l-a atras, în prima parte, în public, şi pe primarul oraşului Ilie Bolojan.

Printre speakeriii orădeni s-a numărat și antrenorul singurei campioane orădene în atletism Ligia Bara, Virgil Preda, prezentat de organizatori ca „antrenor de elită şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism”, care a spus că nu avea deloc înclinaţie în sport în tinereţe şi că visul său era să devină regizor, dar viaţa l-a făcut să se apropie mai mult de tinerii care doreau să exceleze în sport.

Printre cele mai aşteptate personaje a fost omul de afaceri şi avocatul Ştefan Mandachi, care a intrat penultimul pe scenă. Acesta a devenit cunoscut la începutul acestui an, când a lansat manifestul "România vrea autostrăzi" și sloganul #şîeu. Acesta i-a provocat pe toţi antreprenorii din România, dar şi pe oamenii obişnuiţi ca, pe 15 martie, să protesteze timp de 15 minute pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra infrastructurii deficitare a ţării, Mandachi inaugurând în mod simbolic un metru de autostradă, construit de el, în Moldova.

"Pentru mine cel mai greu a fost atunci când am făcut primul clip, de prezentare a manifestului, în care trebuia să fiu un ţăran autentic. Deşi eu chiar sunt un ţăran venit din provincie, cu accent, a trebuit să fiu atent ca să nu intru în sfera penibilului. După evenimentul 15 martie, multă lume m-a considerat nebun", a spus Mandachi.

"Noi suntem simpli, de fapt, dar putem face lucruri mari. Până la urmă toţi suntem nişte ţărani, dar depinde de noi dacă rămânem la acel nivel sau dacă evoluăm", a conchis omul de afaceri.

Finalistă Eurovision, pe scenă

Ultima de pe lista speakerilor a fost tânăra cântăreaţă Ilinca Băcilă, originară din Oradea, care a participat la Eurovision în 2017 cu piesa "Yodel it" alături de Alex Florea, şi care au reuşit să se claseze pe locul 7 în finală.

"După ce am devenit cunoscută, nu m-am mai plăcut. Nu mai eram Ilinca, ci doar fata cu Yodel it", a recunoscut artista care i-a îndemnat pe  spectatori să fie ei înșiși şi să îşi ia propriile decizii. Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic al tinerei.

Anul acesta, pe scena 11even Oradea au mai urcat liceanul Alex Tandafir, medicul Alin Blaga, șeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Judeţean Oradea, artistul Dan Perjovschi, cântăreața Ileana Şipoteanu, actorul Sorin Ionescu, activistul civic Mihai Tudorică, Valentin Perduș, un tânăr abandonat de părinţi, absolvent al Facultăţii de Medicină Oradea, și Alexandru (Tinu) Hora, finalist al competiției culinare MasterChef.

Spectacolul a fost unul caritabil, banii strânşi din bilete fiind donaţi pentru evenimentele organizate de Fundaţia Comunitară Oradea.