Statuia Regelui Ferdinand a fost urcată, luni după-amiază, pe soclul din Piaţa Unirii, de unde a fost dată jos, marţea trecută, statuia voievodului Mihai Viteazul, care urmează, la rândul ei, să fie reabilitată şi mutată în Piaţa ce-i va purta numele în Centrul Civic.

Monumentul Regelui Ferdinand a fost adus în piaţa centrală a Oradiei marţea trecută, pe bucăţi. În această perioadă, statuia monarhului a fost asamblată şi pregătită într-un spaţiu special amenajat în faţa Palatului episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii.

Monumentul, realizat din bronz, a fost pregătit printr-o procedură numită patinare (metodă de finisare care urmăreşte a da un aspect vechi). Astfel, culoarea statuii a fost schimbată dintr-una deschisă într-una închisă, aproape neagră.

Pregătirile pentru mutare au început luni încă de dimineaţă, însă macaraua care urma să o urce a fost adusă abia în jurul orei 15. După ce muncitorii au calat utilajul, au asigurat statuia, iar poliţiştii locali au închis circulaţia rutieră, a început mutarea propriu-zisă.

Întâi, statuia Regelui Ferdinand a fost ridicată şi adusă până în zona ansamblului Duiliu Marcu, unde i-au fost montate şuruburi pe piedestal, fiind apoi urcată pe soclu, unde muncitorii au poziţionat-o, au făcut măsurători şi au stabilit punctele în care urmează să fie fixată.

UPDATE: Dată jos de pe soclu

În jurul orei 16.20, statuia a fost dată din nou jos de pe soclu, pentru ca meşterii să finalizeze procedura de fixare şi să pregătească soclul, în urma măsurătorilor făcute.

Toate operaţiunile au fost filmate şi fotografiate de trecătorii curioşi, care au comentat favorabil calitatea statuii. Nu s-a înregistrat niciun incident şi nici proteste, cum au fost cele de săptămâna trecută.

UPDATE, ora 19.40: Lucrări întrerupte

Muncitorii care lucrau la fixarea statuii Regelui Ferdinand pe soclu au întrerupt lucrările în jurul orei 19.15 şi aşteaptă să li se furnizeze aşa numita ancoră chimică, o soluţie în care ar urma să se "cimenteze" cele 12 şuruburi de fixare a statuii.

Lucrătorii au refuzat să se pronunţe cu privire la un termen de fixare a lucrării.

Operaţiunea este supravegheată discret de un echipaj de jandarmi.

UPDATE, ora 21.00: Au reuşit să-l fixeze... sub ochii lui Bolojan, Birta, Mălan!

În jurul orei 21, statuia a fost fixată, după ce muncitorii au injectat ancora chimică primită în orificiile făcute în soclu.

Au fost prezenţi la operaţiune atât primarul Ilie Bolojan, cât şi viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, aflaţi în trecere prin Piaţa Unirii, ultimul însoţit de copil.

Edilii nu au făcut declaraţii de presă, spunând doar că au vrut să se asigure că acţiunea s-a încheiat cu bine.

Finalul acţiunii de urcare pe soclu a statuii Regelui Ferdinand a stârnit curiozitatea orădenilor şi a turiştilor din centru.

100 de ani

Pe 23 mai se împlinesc 100 de ani de la prima vizită a Regelui Ferdinand alături de Regina Maria în Oradea. În 23 mai 1919, suveranul a vizitat Oradea care, cu o lună înainte, fusese eliberată de Armata Română de sub bolşevicii maghiari. 

La aniversarea vizitei Regelui Ferdinand, Primăria Oradea organizează o serie de manifestări, între care o expoziţie deschisă luni care prezintă mantia, sceptrul şi coroana regelui. De asemenea, pe 23 mai, statuia va fi dezvelită oficial în Piaţa Unirii şi sfinţită.

După cum se ştie, statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos de pe soclu, marţea trecută, în urma unei operaţiuni care a durat în jur de o oră. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unele voci acuzând administraţia locală de "trădare de ţară" şi considerând acţiunea "o ruşine naţională".

Citiţi pe această temă articolul "Rocada statuilor: Mihai Viteazul a părăsit Piaţa Unirii din Oradea, făcând loc Regelui Ferdinand Întregitorul"