O clădire ştearsă, aflată în paragină, cu tencuiala căzută şi găzduind un aprozar. Aşa se prezenta sinagoga ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei până în urmă cu câţiva ani. Acum, imaginea este cu totul alta. Intrată în anul 2013 într-un proces complex de reabilitare, oprit şi reluat în 2017, clădirea arată ca nouă.

Prezentarea edificiului, reinaugurarea sa şi ţinerea primei slujbe după foarte mulţi ani s-a făcut marţi, de Ziua Naţională a Comemorării Victimlor Holocaustului. În prezenţa oficialităţilor şi a reprezentanţilor proiectantului şi constructorului, clădirea a fost redeschisă publicului, cu promisiunea că, în maxim două luni, aici va putea fi vizitat un muzeu dedicat comunităţii evreieşti din Oradea şi Bihor.

În cadrul evenimentului, preşedintele Comunităţii Evreilor, Felix Koppelmann, a arătat că sinagoga, ridicată în 1927, a fost una din cele 29 de sinagogi şi case de rugăciuni câte au existat în Oradea înainte de cel de-al doilea război mondial.

"Am învăţat cum trebuie făcute demersurile şi proiectul şi am primit cea mai mare sumă alocată de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti timp de 15 ani - 130.000 de dolari. Nu a fost suficientă finanţarea şi n-am fi avut nicio şansă de a finaliza singuri clădirea, dacă n-ar fi fost sprijinul Primăriei", a mai spus Koppelmann.

Va fi muzeu

Tot despre importanţa proiectului de reabilitare a vorbit city-managerul Oradiei, Dacian Palladi: "În spatele proiectului se află cunoaşterea şi respectarea istoriei. (…) Este a doua comunitate evreiască ca număr după cea din Bucureşti".

Înaintea ultimului război mondial, în Oradea locuiau peste 20.000 de evrei, majoritatea ghetoizaţi şi apoi transportaţi la Auschwitz, în 1944. Importanţa comunităţii evreieşti locale ţine de contribuţia sa la dezvoltarea economică şi urbanistică locală în jurul anului 1900.

Despre importanţa pe care o va avea de-acum sinagoga Aachvas Rein au vorbit arhitectul Cristian Puşcaş, responsabil cu proiectul de reabilitare, şi Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Practic, sinagoga completează o serie de trei clădiri ecleziastice reabilitate în zonă, incluzând biserica reformată de peste drum şi cea ortodoxă din Piaţa Rahovei. Viitorul muzeu al evreilor va fi amenajat în următoarele două luni, cu promisiunea inaugurării la începutul lunii decembrie. Pereţii interiori nu sunt pictaţi, astfel că o parte a lor vor cuprinde numele celor care au dispărut în lagărele de exterminare. Muzeul evreilor va face parte, conform unei Hotărâri de Consiliu Local, din Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Evenimentul s-a încheiat cu o slujbă dedicată Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.