Desantul PSD programat să sosească miercuri seară a fost întâmpinat, la Aeroportul din Oradea, de protestatari din gruparea Oradea Civică, dar nu numai, cu toţii ţinând pancarte antiguvernanţi în mâini şi strigând sloganuri precum "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi".

Cursa Tarom RO627 a fost aşteptată, miercuri seară, la fel cum în alţi ani, la început de ianuarie, erau aşteptate charterele miliardarului Ion Ţiriac. De data aceasta, însă, motivul este un desant de parlamentari ai PSD, care au fost aşteptaţi, zeci de minute, de un grup de protestatari proveniţi din Asociaţia "Oradea Civică", dar veniţi şi pe cont propriu, dotaţi cu recuzita obişnuită.

Oamenii, 14 la număr, s-au înşirat pregătiţi cu pancarte şi strigând mesaje precum "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "Ruşine, ruşine să vă fie", "Ale, ale, o dorinţă sinceră, PSD la carceră", "Ale, ale, dăm ciocan la PSD", "ALDE şi PSD aceeaşi mizerie", "UDMR, magyar PSD", obişnuite pentru protestele din Oradea.

Deşi cursa Tarom de miercuri seară este asigurată de obicei de o aeronavă ATR, de data aceasta compania de stat a înlocuit-o cu un avion de tip Boeing, surse din cadrul aeroportului explicând acest lucru prin faptul că delegaţia PSD este foarte numeroasă.

La faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje de jandarmi. La aeroport s-a înfiinţat de asemenea şi şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Alin Haniş, îmbrăcat în civil, în ţinută lejeră. Acesta a explicat reporterului BIHOREANULUI că a venit doar să se asigure că totul este în ordine şi că nu va sta mult.

Din rândul PSD-iştilor din Bihor, la aeroport s-au aflat, pentru întâmpinarea, doar senatorul Florian Bodog. Unele voci spun că şi liderul PSD de Bihor, Ioan Mang, se afla acolo.

Pentru transportarea PSD-iştilor a fost adus un autocar al firmei GIG Tour, tras chiar în faţa terminalului, foarte aproape de clădire, iar jandarmii au format un cordon între poarta de sosiri şi vehicul, în timp ce protestatarii s-au apropiat şi ei de clădirea terminalului, dar nu au fost violenţi, ci doar au strigat sloganuri anti PSD şi antiguvernamentale.

Protestatarii i-au ironizat pe jandarmi deoarece au permis şofeului autocarului să tragă chiar la 1 metru de trepte. "Băgaţi-l în aeroport, băgaţi-l în aeroport", spun ei.

UPDATE: 

Tot mai mulți protestatari

Numărul protestatarilor a crescut, ajungând la circa 35. Unii au venit cu copii mici.

Când PSD-iştii au ajuns la autocare, protestatarii au strigat tot mai tare: "Partid de hoţi şi de mafioţi", "Hoţii, hoţii!".

Printre cei care au sosit miercuri seară la Oradea se numără Titus Corlăţean, Radu Preda, Tit Liviu Brăiloiu, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, şi alţii, mai puţin cunoscuţi.

Radu Preda, parlamentar din Craiova, a spus că protestatarii dovedesc lipsă de educaţie şi că la Craiova nu vorbesc aşa.

Ar fi vrut empatie

Vizibil nervos în legătură cu această situaţie, dar şi de faptul că a fost fotografiat de BIHOREANUL, senatorul Florian Bodog s-a adresat jurnaliştilor, scurt. Singura declarație a acestuia a fost că le mulţumeşte "în mod special celor de la Oradea Civică, pentru că sunt plini de empatie pentru colegii care au venit azi în Oradea şi pentru cuvintele calde cu care i-au întâmpinat".

Cu toate că iniţial surse din mediul politic susţineau că Liviu Dragnea urma să vină la Oradea cu o cursă Blue Air care a decolat din Bucureşti la ora 19.30 şi a aterizat la Oradea la ora 20.30, liderul PSD nu şi-a făcut apariţia.

Protestatarii au aşteptat cursa, însă Dragnea nu a apărut, motiv pentru care manifestanţii au avut reacţii de două feluri: unii au fost satisfăcuţi că nu vine la Oradea, iar alţii s-au arătat supăraţi pentru că nu au putut să îi transmită mesajele pe care le repetă din ianuarie 2017.

În ciuda vehemenței cu care s-a strigat, protestul a fost unul pașnic și nu au fost violenţe de nici un fel.