Structura din lemn a turnului principal al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, care s-a prăbușit în incendiul devastator din vara trecută, a fost ridicată de o macara, marți dimineață, iar apoi s-a trecut la sudarea construcției. Episcopul Virgil Bercea, care se plimba în Piața Unirii, le-a povestit jurnaliștilor despre planurile care vor urma odată ce Palatul va fi refăcut în totalitate.

Revine la viaţă

Macaraua a început să ridice structura din lemn a turnului începând cu ora 8.30, motiv pentru care traficul rutier în această zonă a fost restricţionat. Structura are o greutate de 7 tone, o înălțime de 7,5 metri și este construită din lemn lamelar încleiat, de molid. Odată montată pe locul său, constructorii au început să sudeze plăcuţele de metal care înconjoară turla.

"În următoarele zile, aceasta va fi acoperită cu o folie cu rol impermeabil, iar peste ea se vor pune solzii din tablă de cupru, care vor arăta la fel ca cei de dinainte", a precizat Annamaria Sava, șef Serviciu Tehnic în cadrul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea. La sfârșitul acestei săptămâni va fi adusă, pe șantierul Palatului Episcopal, și partea superioară a structurii, care va fi supusă aceluiași proces „de îmbrăcare” cu solzi din tablă de cupru. 

După restaurarea palatului, şi podul, care înainte de incendiu nu a fost folosit, va deveni sediul unor ONG-uri sau centre de binefacere, după cum a mai spus Sava.  

În momentul de faţă, acoperişul palatului este aproape refăcut, muncitorii amplasând plăcile de pe aripa dinspre Primărie.

De asemenea se lucrează şi în interiorul imobilului, camerele fiind curăţate de scrum şi de rămăşiţele incendiului, iar fațada clădirii pe partea de interior este aproape finalizată.

"Palatul este al orădenilor"

După montarea turlei, în jurul orei 10, jurnaliştii l-au surprins pe episcopul greco-catolic Virgil Bercea (foto), care se plimba în Piaţa Unirii.

Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea"Nu ştiu cum să îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că Oradea ţine aşa de mult la această clădire. Mereu am spus că această clădire nu este numai a bisericii greco-catolice, ci şi a orădenilor. După ce lucrările se vor încheia, Palatul va deveni centru cultural, vor fi săli pentru artişti, o capelă, săli unde vor fi expoziţii permanente şi o bibliotecă monumentală. Poate s-ar putea face şi o cafenea jos, sperăm ca va deveni un loc atractiv", le-a spus episcopul, jurnaliștilor. 

Lucrările au început în martie, acestea fiind executate de firma Trameco pentru suma de 7,9 milioane de lei şi cuprind de la expertize necesare pentru stabilirea gradului de rezistenţă a pereţilor în urma incendiului, până la lucrări de proiectare şi de execuţie a acoperişului.

După cum se ştie, Palatul Episcopal a fost devastat de un incendiu declanşat, pe 25 august, cel mai probabil de o avarie la instalaţia de iluminat exterior.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2018, municipalitatea orădeană a preluat clădirea în administrare pentru minimum 20 de ani.

Potrivit înţelegerii încheiate la sfârşitul lunii august cu Episcopia Unită cu Roma Greco-Catolică, în urma lucrărilor de reabilitare, care vor dura circa trei ani, municipalitatea va pune la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire cu destinaţia de sediu al curiei episcopale, cealaltă parte a imobilului urmând să rămână la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural şi spaţiu expoziţional.