Pompierii bihoreni şi-au sărbătorit, vineri, principalul aliat în lupta cu flăcările. De Ziua Mondială a Apei, la Detaşamentul 2 de Pompieri s-a redeschis Muzeul Pompierilor Bihoreni, o sală în care curioşii pot vedea peste o sută de exponate care descriu munca militarilor.

Muzeul a fost inaugurat în 1999, dar închis ulterior, iar anul trecut, pompierii l-au reamenajat, folosind nişte vitrine de expoziţie primite de la Muzeul Ţării Crişurilor.

Primii vizitatori ai Muzeului Pompierilor Bihoreni au fost elevi ai unui liceu din Grecia, însoţiţi de colegii lor de la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu", împreună cu care derulează un proiect pe tema schimbărilor climatice.

Cei 80 de elevi au făcut o incursiune în istoria pompierilor din Bihor, văzând în muzeu uniforme militare, drapeluri de luptă şi zeci de obiecte folosite de-a lungul anilor în lupta cu flăcările, precum ţevi de refulare, stingătoare, căşti de pompieri ori aparate de respirat.

De asemenea, în Muzeul Pompierilor Bihoreni sunt expuse fotografii, vizitatorii putând vedea, de pildă, o poză cu fanfara pompierilor de la Marghita din secolul trecut. Prezent la redeschiderea muzeului, comandantul ISU Crişana, colonelul Sorin Caba, a precizat că sala muzeului va fi folosită şi ca atelier în care se vor preda lecţii de prevenţie elevilor, fiind montat în acest sens un ecran de proiecţie.

Tinerii vizitatori ai Detaşamentului 2 au mai participat, vineri, şi la ateliere specifice, pompierii demonstrându-le cum se face o resuscitare ori cum se antrenează, mânuind furtunul cu apă sub presiune. Fireşte, elevii, atât cei români, cât şi cei greci, au fost încântaţi de lecţiile la care au participat.

Muzeul Pompierilor Bihoreni va fi deschis publicului în prima zi de vineri a fiecărei luni, între orele 10 şi 13.