Viceprimarul Florin Birta a făcut joi publice primele imagini ale viitorului pod al Centenarului care va fi construit pe amplasamentul de lângă fostul Centru de Calcul pentru a putea fi dat în folosinţă începând cu 1 Decembrie.

"Va fi unul dintre cele mai frumoase poduri din această parte a ţării. Acesta va fi construit integral din bucăţi metalice care vor fi ansamblate la faţa locului", a explicat Birta.

Podul, cu o alură suplă şi modernă, va fi iluminat cu becuri LED şi va fi flancat de două sensuri giratorii pe ambele maluri ale Crişului Repede.

Până în prezent constructorii au finalizat demolarea fostului pod cu stea rezervat exclusiv pietonilor, au iniţiat operaţiuni de consolidare a malurilor şi au făcut lucrări pregătitoare în albia râului pentru demararea construcţiei podului.

"Săptămâna viitoare vor începe lucrările la podul efectiv. Până la sfârşitul lunii martie vor fi introduşi piloţii foraţi la 23 metri în pământ, câte opt pe fiecare parte a podului", a declarat viceprimarul.

Construcţia, fără picior de susţinere în apă, va fi susţinută de două arce metalice sprijinite pe maluri. Podul, cu câte o bandă pe sens, va avea o lungime de 84,7 metri şi o lăţime de 18,6 metri.

Trotuarele, construite în consolă în exteriorul arcelor de susţinere, vor avea o lăţime de 3 metri, care va include şi câte o pistă pentru biciclişti.

Lucrările de construire a podului, în valoare de 9,6 milioane lei, au fost atribuite prin licitaţie firmelor Freyrom şi Procons Group, care au ridicat în urmă cu trei ani şi pasajul peste şoseaua de centură din dreptul străzii Nojoridului.

Construcţia a fost gândită să fie ornată cu şase grupuri statuare, două pe pod şi câte două în sensurile giratorii de la ambele capete, dar procedura de achiziţie a lucrărilor, estimată la 1,6 milioane lei, a fost anulată săptămâna trecută de municipalitate.

Singura ofertă depusă i-a aparţinut arhitectului Horea Sabău.