Judeţul Bihor se confruntă în plină iarnă cu temperaturi de primăvăratice de peste 16  grade Celsius, ca urmare a unui front de aer saharian ce traversează zona în acest weekend.

Deşi noroasă, vremea din weekend a făcut orădenii să renunţe la paltoane în favoarea unor haine mai lejere, iar natura să se trezească la viaţă. În grădinile blocurilor din cartierul orădean Rogerius, pe străzile Lacul Roşu spre zona de case şi Moldovei către Şcoala Gimnazială 11, au apărut deja primii ghiocei, mai repede cu câteva săptămâni decât în alţi ani.

"Anul trecut au ieşit pe la jumătatea lunii februarie, dar acum s-au făcut mai repede. Într-o zi - două au şi dat floare", a spus un orădean din zonă.

Încălzirea bruscă a vremii a făcut flora spontană să revină la viaţă peste noapte. În schimb, culturile agricole nu au început încă să lucreze.

"Deşi temperaturile sunt peste media acestei perioade, deocamdată nu sunt probleme. Vegetaţia nu a pornit încă. Pomii nu au înmugurit ca să ne temem de un eventual îngheţ. Dacă temperaturile se vor menţine între 16 şi 18 grade şi în următoarele zile există însă acest risc", a declarat pentru BIHOREANUL Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Potrivit meteorologilor citaţi de Mediafax, valul de aer cald va părăsi România la începutul săptămânii, după care vremea se va răci treptat.

Sursa video: Dan Bureţea