Circa 5.000 de orădeni au ieşit duminică din case, profitând de o vreme surprinzător de plăcută după prima noapte geroasă, pentru a sărbători Ziua Naţională.

"Am reuşit!"

Festivităţile au debutat la ora 12, pe platoul Statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, cu o slujbă religioasă şi discursul prefectului Ioan Mihaiu, ţinut în faţa a circa o mie de participanţi.

"Acum 100 ani, Marea Unire a fost cea care a definit România ca stat naţional, suveran, independent şi, cel mai important, unitar. Tot zbuciumul nostru istoric a fost concentrat în 1918 în dorinţa de înfăptuire a României Mari. Şi am reuşit!", a declarat Mihaiu în ultimul său discurs în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, încheindu-și cuvântarea cu formula: "Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să binecuvânteze toţi românii de aici şi de pretutindeni!",

"Bravo, PNL!"

La festivităţile de duminică au mai participat, printre mulţi alţii, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Ioan Mang şi Traian Bodea, primarul Ilie Bolojan, însoţit de cei doi viceprimari Florin Birta şi Mircea Mălan, parlamentari de Bihor şi şefi de instituţii deconcentrate.

În mod surprinzător, deși încins cu eșarfă tricoloră edilul abia a putut fi zărit printre autorități, așezat abia în al patrulea rând.

Chiar și așa, la ceremonia de depunere de coroane, primarul de Oradea s-a bucurat de cea mai mare trecere la public. "Bravo, PNL! Bravo, Bolojan, reprezinţi cu cinste şi devotament România!", a strigat cineva din mulţime, în aplauzele participanţilor.

Delegaţia liberalilor a fost de departe cea mai numeroasă, mulţi dintre participanţi rămânând pe platoul de la baza statuii, pentru că soclul era deja plin. La polul opus, la fel ca în ultimii ani, șefii UMDR Bihor au evitat să ia parte la festivităţile de 1 Decembrie. Singura prezentă a fost Kirei Melinda, liderul grupului UDMR din Consiliul Local.

"Mascaţi", câini şi fete călare

Dacă la ceremonia militară încheiată cu defilarea Gărzii de Onoare au participat circa 1.000 de orădeni, la parada desfăşurată pe traseul dintre Piaţa Gojdu şi Piaţa Cetăţii au luat parte de cinci ori mai mulţi.

Centrul Civic s-a umplut de lume încă de la ora 13, mulţimi de participanţi adunându-se pe treptele Catedralei Ortodoxe sau pe balcoanele blocurilor turn. Orădenii s-au adunat de-a lungul traseului pe patru sau chiar şase rânduri, ţinându-şi copiii în faţă sau pe umeri ca să poată urmări defilarea tehnicii de luptă.

Micuţii au urmărit trecerea autospecialelor cu sufletul la gură, arătându-şi unul altuia maşinile preferate. "Uau, ce mari sunt! De unde au?", a întrebat un prunc arătând cu degetul camioanele cu staţiile radioreleu ale trupelor de transmisiuni.

Cel mai tare i-au impresionat pe cei mici "mascaţii" Jandarmeriei și ai Penitenciarului de maximă siguranţă Oradea, care au defilat în jeep-uri cu armele la vedere, câinii de specializaţi în detectarea drogurilor şi armelor, conduşi de jandarmi, şi autospecialele roşii ale pompierilor.

Parada militară s-a încheiat în aplauzele participanţilor, cu un moment-surpriză: defilarea cu căruţe şi cai a delegaţiei condusă de Grigore Nicoară, care anul trecut, de Centenar, a făcut traseul Unirii până la Alba Iulia. Tinerele călare, în costum popular, au făcut deliciul publicului.

Coada la ciolan

Cel mai aşteptat moment al zilei l-a constituit însă deja distribuirea tradiţionalului meniu cazon pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Cu toate că împărţirea celor 2.700 de porţii era programată să înceapă la ora 14, după încheierea paradei militare, pâlcuri de orădeni s-au adunat lângă corturile militare unde a fost trasă bucătăria de campanie încă din jurul orei 11.30.

Ca să primească o porţie de fasole cu ciolan şi murătură de varză, oamenii au stat la rând mai bine de o oră. Doar prezenţa jandarmilor a făcut ca distribuirea meniului să se desfăşoare în linişte şi relativ civilizat. "Mai încet cu gura, că eu te plătesc!", i-a strigat un bărbat unui jandarm care l-a oprit să intre peste rând în faţă. "Eu v-am vorbit civilizat, vă rog să plecaţi", a cerut jandarmul. Greu, dar până la urmă rebelul s-a conformat.

Paradoxal, dacă la cortul unde se distribuia fasole gratuit coada era de 50 de metri, la cea distribuită la un preţ de 5 lei pe meniu rândul era de două ori mai mare. "Stăm aici, că măcar e la soare", a spus o bătrânică. Semn că mulţi orădeni s-au aşezat la rând mai mult de poftă decât de foame...

Festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României se vor încheia duminică seară, între orele 18-18.30, cu defilarea şi retragerea cu torţe pe traseul: strada Dunării – strada Republicii – Piaţa Ferdinand – Piaţa Unirii - Avram Iancu - Armatei Române.

La mulți ani, români, la mulți ani, România!