Sute de copii din toată ţara, dar şi din străinătate, au participat, miercuri, la ediţia a XI-a a Festivalului „Flori de mai”, dedicat elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, cauzate de diferite probleme medicale. Festivalul a fost organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont Oradea, alături de mai multe instituţii partenere, şi s-a desfăşurat la Teatrul Arcadia.

Competiţia a avut secţiuni de teatru, dans, muzică şi decoraţiuni făcute manual, la care au participat, împărţiţi în grupe de vârste, de la micuţi de grădiniţă la adolescenţi din anii de liceu. Fiind un festival cu tradiţie, a reunit printre participanţi zeci de şcoli şi grădiniţe din toată ţara, fie că sunt unităţi de învăţământ dedicate exclusiv elevilor CES, fie că sunt unităţi de masă, dar care au integrat astfel de copii. De asemenea, s-au înscris în concurs şcoli similare din străinătate.

Special pentru elevii care nu au putut veni la Oradea, organizatorii au pregătit şi o secţiune specială, DVD, adică elevii s-au filmat în timpul actului artistic şi au trimis rezultatul final spre jurizare.

Scopul festivalului este dublu: pe de-o parte, pentru ca elevii să îşi poată demonstra abilităţile, iar pe de alta să socializeze. „Noi la şcoală facem terapie cu copii şi o metodă este terapia prin artă. Dorim să arătăm că aceşti copii cu cerinţe educaţionale speciale pot să facă lucruri foarte frumoase, adică decoraţiuni precum cele care au fost expuse pe holul teatrului, şi că se descurcă foarte bine şi pe scenă”, a explicat profesorul Angela Maruşca, organizatoarea festivalului, pentru BIHOREANUL.

Pentru a-şi prezenta momentele de teatru, dans sau muzică, elevii cu cerinţe speciale au exersat mult, dar fără să se plângă. „Pentru ei, concursul este ca olimpiada. Acestea sunt singurele competiţii la care pot participa”, a explica Maruşca. În plus, a mai spus profesoara, copiii care participă an de an la festival au legat prietenii şi se bucură să se reîntâlnească, la Oradea. Desigur, pentru ei este foarte important şi faptul că se află pe o scenă, iar la finalul reprezentaţiei sunt răsplătiţi cu aplauze.

Cei mai buni dintre ei au câştigat însă şi premii, adică diplome şi pachete cu felurite bunătăţi. De pildă, la secţiunea „Teatru”, cei mai buni s-au dovedit elevii de la CSEI Hunedoara, CSEI Lugoj şi CSEI Reşiţa, la „Dans” au luat premiul I, pe diferite categorii de vârstă, elevii de la CSEI Reşiţa, CSEI nr. 3 Reghin, CSEI Timişoara şi CSEI Orizont Oradea, iar la „Muzică” au câştigat locul fruntaş elevi de la CSEI Arad şi CSEI Reşiţa.