Colegiul Naţional Emanuil Gojdu se află în sărbătoare, întrucât în această toamnă se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea şcolii.

Cu ocazia centenarului, marţi după amiaza, în sala festivă a colegiului au fost lansate mai multe volume despre şcoala ce poartă numele marelui avocat orădean Emanuil Gojdu şi absolvenţii ei. 

Lansările au fost precedate de un moment muzical prezentat de corul profesorilor, care a interpretat imnul României şi imnul colegiului. 

De asemenea, zecile de participanţi au asistat şi la un spectacol de teatru, "Mesaj din viitor", prezentat de elevi. În piesa imaginată de clubul de teatru al colegiului, elevii reuşesc să construiască o maşină a timpului şi primul lucru pe care-l fac e să meargă în trecut, ca să-l avertizeze pe Emanuil Gojdu că testamentul său va fi atacat de autorităţile maghiare, iar fundaţia lui, care a ajutat atâţi tineri români, va dispărea.

După ce elevii şi-au primit aplauzele, directorul Florin Nicoară a subliniat că realizarea volumelor dedicate centenarului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu a presupus o muncă asiduă din partea mai multor profesori ai şcoli.

Între acestea se numără "Monografia colegiului (1919-2019)", realizată în două volume de mai mulţi profesori sub coordonarea lui Emil I. Roşescu. De asemenea, profesorii Florentina Barta şi Gelu Serea au realizat un scurt istoric al Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu". 

Între volumele lansate s-a numărat şi "Decenalul monografic 2009-2019 al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu", coordonat de Florin Nicoară şi Anca Mile, precum şi o nouă ediţie a revistei şcolii, "Ţara visurilor noastre". 

În fine, cei prezenţi au asistat şi la lansarea volumului "100 Gojdişti de prestigiu", realizat de profesorii Florin Nicoară, Adrian Niţă, Maria Niţă, Corina Ioana Luncan, Corina Simona Matei şi Tanţa Marina Hodişan. 

Cartea prezintă 100 foşti elevi ai colegiului, care s-au remarcat în carierele lor. Între aceştia, autorii i-au menţionat pe Caius Iacob, care a absolvit în 1928 şi a fost membru al Academiei Române, şi pe fizicianul Francois Kertész, care a absolvit în acelaşi an şi a devenit ulterior membru al Academiei SUA şi a fost membru al Comisiei pentru Energie Atomică din Statele Unite. 

De asemenea, între "gojdiştii de prestigiu" a fost menţionat cunoscutul istoric Liviu Borcea, care a scris "Istoria oraşului Oradea", precum şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, şi Cornel Antal, fost rector al Universităţii din Oradea. Cărţile au putut fi achiziţionate de către curioşi la încheierea evenimentului. 

Sărbătoarea continuă la Gojdu cu dezbateri, expoziţii şi concursuri. De asemenea, vineri, în curtea şcolii, de la ora 17 sunt programate concertele Mustang şi Smiley, iar sâmbătă, de la ora 12, în Parcul 1 Decembrie va fi dezvelită statuia avocatului Emanuil Gojdu. În aceeaşi zi, de la ora 16.30, în curtea colegiului, vor avea loc concertele date de Celelalte Cuvinte şi de Direcţia 5.