Viitorii istorici, specialişti în relaţii internaţionale, politicieni şi jurnalişti formaţi la Oradea şi-au celebrat, luni, absolvirea.

Ceremonia Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, desfăşurată la orele prânzului în Aula Magna a Universităţii, l-a avut ca invitat special pe fostul ministru de Externe şi al Educaţiei, totodată fost rector de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Andrei Marga, care le-a vorbit tinerilor despre studii şi competenţe şi i-a îndemnat să nu abandoneze învăţatul.

"Este mare presiunea de a obţine diplome, dar diploma nu mai ajunge. În toată Europa se acuză competenţe de incultură, e plin de specialişti fără cap, proliferează oameni cu diplome, dar fără soluţii, se acuză o infantilizare generală. (...) Inovaţia în Universităţile excesiv birocratizate este modestă. Universităţile din discută locuri bugetate, în loc (n.r. să discute) ce facem cu absolvenţii. Se imită ce e pe-afară, în loc să se întrebe ce are nevoie ţara", a spus Marga, îndemându-i astfel pe studenţi să muncească şi să înveţe şi după absolvirea studiilor.

Discursul s-a dovedit însă cam lung pentru audienţă, absolvenţii, ţinuţi în picioare în sală, foindu-se adesea de pe un picior pe altul, în timp ce părinţii şi prietenii lor anume adunaţi aşteptau cu interes momentul culminant, în care îi vor vedea primindu-şi diplomele. Moment care a sosit, până la urmă, iar fiecare absolvent a fost aplaudat şi ovaţionat.

De asemenea, în cadrul ceremoniei au primit aplauze şi şefii de promoţii ai specializărilor facultăţii: Andreea Cristina Sacaciu, Gabor Anabela, Alina Maria Balaj, Ioana Maria Popa şi Larisa Popa. Tot aplauze au primit şi profesorii facultăţii, prezentaţi pe rând celor prezenţi.

Înainte de a-şi lua zborul din facultate, însă, tinerii vor mai avea un hop: ultima sesiune şi, desigur, examenul de licenţă. Mai rămâne de văzut, însă, câţi dintre ei se vor găsi apoi în instituţiile publice din Bihor, în partide ori în redacţiile Oradiei...