Una dintre cele mai vechi biblioteci şcolare din Oradea, cea a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, şi-a redeschis uşile în faţa elevilor într-un spaţiu reamenajat, cu accente moderne şi artistice.

Cu peste 30.000 de volume înghesuite şi pe câte trei rânduri pe rafturi, biblioteca a fost supusă unui proiect de redecorare, după ce, în urmă cu trei ani, celebrul tenor Alexandru Badea, nepot al lui Augustin Cosma, fost dascăl al şcolii, a susţinut un concert la Oradea. Dorinţa Asociaţiei de Părinţi din Colegiu a fost ca biblioteca să fie reamenajată în fostul internat al şcolii, deziderat încă neatins, astfel că a rămas într-un spaţiu restrâns.

În schimb, biblioteca îşi completează oferta de cărţi. Mai mulţi absolvenţi ai acestui liceu, astăzi personalităţi importante ale României, şi-au donat exemplare din volumele lor, special pentru gojdiştii de azi. Cu toţii au fost evocaţi miercuri seară, într-un eveniment anume creat, la care, alături de directorul şcolii, Florin Nicoară, au participat episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, omologul său greco-catolic, Virgil Bercea, istoricii Sorin Şipoş şi Gabriel Moisa, dar şi oameni de cultură ai oraşului şi foşti absolvenţi ai liceului.

Memoriile unor academicieni

Printre cei care şi-au trimis cărţile în biblioteca şcolii se numără academicienii Mircea Maliţa şi Radu Iftimovici. Matematicianul Maliţa, fost ministru al Învăţământului şi ambasador la ONU, respectiv în America, nu a transmis doar cărţi, ci şi fotografii. Tatăl său a fost unul dintre bihorenii participanţi la Marea Unire de la Alba Iulia, iar Maliţa a oferit şcolii o imagine cu familia sa. "Elevilor şi profesorilor de la liceul Gojdu, amintirile unui fost elev recunoscător, cu urări de succes pentru acest secol al transformărilor", se arată în mesajul scris transmis de academician.

În cadrul evenimentului a fost evocat şi Radu Iftimovici, dramaturg, scriitor şi, totodată, membru al Academiei Române. Acesta a transmis cartea "Veşnica mea pomenire", o autobiografie în care a dedicat un capitol şcolii în care a învăţat şi în care vorbeşte şi despre Oradea tinereţii sale. Prezentat de criticul de teatru Elisabeta Pop, cunoscută a lui Iftimovici, academicianul a fost descris ca un scriitor cu mult talent şi umor, care în aceeaşi cheie a descris inclusiv minutele în care, copil fiind, s-a aflat în preajma lui Hitler. Fiu de medic militar, Iftimovici a făcut parte dintr-o delegaţie care l-a întâlnit pe Fuhrer.

Printre absolvenţii Colegiului Gojdu care au evocaţi miercuri seară şi a căror cărţi au ajuns acum pe rafturile bibliotecii s-au mai numărat profesorul Teodor Neş, fizicianul Dorin Poenaru, matematicianul Leonida Toma Dragomir, scriitorii D. R. Popescu şi Mircea Bradu.