Absolvenţi şi cursanţi ai Colegiului Naţional de Apărare s-au adunat, joi, la Oradea, pentru a participa la un seminar organizat pe tema luptei României împotriva revoluţiei mondiale comuniste.

Dezbaterile au loc la Biblioteca Universităţii din Oradea şi ar fi trebuit să-l aibă la prezidiu şi pe ministrul Apărării, Gabriel Leş, care însă nu a mai sosit la eveniment.

Seminarul a fost deschis de şefa Colegiului, col. Doina Mureşan, de rectorul orădean, Constantin Bungău, de secretarul general al ministerului Apărării Naţionale, Codrin-Dumitru Munteanu, şi de preşedintele Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare, Cristian Petcu.

"Apreciez foarte mult tematica acestui seminar. Este important să transmitem tinerilor să nu se mai revină la acea perioadă", a declarat, în debutul evenimentului, rectorul Bungău.

Pe de altă parte, după ce a explicat contextul istoric din 1919, când trupele româneşti au înaintat spre vest, Munteanu a spus că data seminarului de la Oradea a fost anume aleasă, pentru că pe 23 mai 2019 se împlinesc 100 de ani de la vizita făcută aici de Regele Ferdinand şi Regina Maria, pentru preluarea simbolică a acestui teritoriu.

"Trebuie să înţelegem că în urmă cu o sută de ani România a avut cel mai important rol regional şi european. Atunci am jucat o putere europeană. De-o parte şi de alta, bolşevismul îşi dădea mâna", a declarat secretarul general al MApN. El a mai spus că intrarea României în Budapesta, pentru a o elibera de bolşevici, a fost "un moment de reconciliere, o mână întinsă care a ajutat statul vecin şi prieten".

Seminarul continuă pe durata întregii zile de joi, având programate două secţiuni de comunicări ştiinţifice. Printre temele care vor fi prezentate se numără "Impactul bolşevismului după Marele Război, în Europa Centrală şi de Est" (Andrei Ando) ori "După 100 de ani. Perspective actuale asupra evoluţiilor regionale" (Dan Dungaciu).

În timpul zilei, cursanţii Colegiului vor face o vizită şi la centrul NATO din Oradea şi vor vizita expoziţia de fotografie "Armata României în campania 1919", organizată de Muzeul Militar Naţional la Universitate.

Evenimentul de la Oradea face parte dintr-o serie de conferinţe organizate de Colegiul Naţional de Apărare în vestul României.

Potrivit organizatorilor, şi-au dorit să facă aceste deplasări tocmai pentru ca cursanţii colegiului să poată fi prezenţi în locurile în care acum 100 de ani se scria istoria.

Cursurile CNAp se adresează militarilor şi civililor care ocupă sau pot ocupa funcţii de conducere sau de decizie în domeniile politicii de securitate şi apărare naţională.