Sala Mare a Primăriei a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, primită de un public format din numeroşi oameni de cultură şi curoşi. Este vorba despre volumul "Dascăli din Bihor", autor Ion Bradu, şi care acum a fost tipărit în primă ediţie.

Acesta, cu un total de circa 500 de pagini şi şapte capitole, cuprinde 70 de texte despre cadre didactice pe care scriitorul le-a cunoscut, precum Teodor Neş (fost director al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, al Casei Naţionale şi a Despărţământului ASTRA şi, totodată, autorul cărţii "Oameni din Bihor"), Augustin Cosma (tot fost director de la Colegiul Emanuil Gojdu, care a patronat revista elevilor "Ţara visurilor noastre") ori Ştefan Mustă (de la Liceul Samuil Vulcan din Beiuş, renumit profesor de matematică). Cartea a rămas, până în acest an, în manuscris, iniţial gândită pentru a fi structurată în trei volume, iar acum, sub egida Editurii Arca a putut vedea lumina tiparului.

Moderatorul evenimentului a fost Cristina Puşcaş, doctor în istorie, care a subliniat că "Ion Bradu a început să scrie cartea din 1938, pornind de la dascălii săi". "În această sală îi avem şi pe urmaşii unora dintre aceşti dascăli", a mai spus Cristina Puşcaş, amintind de istoricul Alexandru Pop, urmaş al lui Teodor Neş.

În continuare, cuvântul i-a aparţinut P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei. "Dacă citiţi despre aceste personalităţi, pe unele nu le cunoaştem. Dar sunt persoane cărora Ion Bradu le face un portret care ne ajută să ne cunoaştem înaintaşii", a spus Virgil Bercea.

Câteva amintiri despre activitatea lui Ion Bradu au fost formulate de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. "Avea o bibliotecă întreagă de manuscrise. (…) Una dintre dorinţele lui era de-a publica "Dascăli din Bihor". (…) El vorbea mereu cu drag despre manuscrisele pe care le avea", a precizat Chiriac. Totodată, acesta a punctat contextul istoric în care manuscrisul acestei cărţi a început să apară: "Era chiar la începutul unor ani de conflicte, care au adus mult rău omenirii". Cunoscându-l personal pe autor, Chiriac şi-a arătat mulţumirea pentru modul în care acesta şi-a servit cariera: "A lucrat la Casa de Creaţie şi am fost impresionat de modul cum lucra ca director. Descoperea obiecte care au reuşit să ajungă în muzeu. (…) Pentru el, satul a însemnat totul!"

Alte scrieri ale lui Ion Bradu au fost amintite de etnograful Crăciun Parasca, fiind vorba de contribuţii la istoria lumii rurale bihorene, de găsit în volumul al treilea al monografiei judeţului, dar şi cartea "Poeţi şi prozatori bihoreni". Despre autor, Parasca a arătat că "în tinereţe îşi semna articolele cu Ion Apostol. Iată că acum e şi el un apostol al culturii".

În ultima parte a lansării a vorbit Mircea Bradu, scriitor şi fiul lui Ion Bradu. Acesta a narat două din momentele pe care şi le aminteşte din copilărie, legate de tatăl său. Primul, când s-a întors acasă de pe front, după cel de-al doilea război mondial, iar cel de-al doilea când a dat foc bibliotecii pentru a-l salva de la arestare şi posibila detenţie comunistă.

Volumul despre dascălii bihoreni va putea fi găsit în bibliotecile publice şi la Editura Arca, a lui Mircea Bradu.