Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit vineri la Oradea cu reprezentanţii studenţilor din toată ţara, prilej cu care a şi răspuns întrebărilor acestora, care au dovedit că nu sunt doar bine documentaţi, ci şi serioşi.

Întâlnirea a avut loc cu prilejul adunării generale a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care a adus, în acest sfârşit de săptămână, peste 200 de studenţi în oraşul de pe Crişul Repede.

La festivitatea de deschidere a adunării, la invitația preşedintelui ANOSR, Petrişor Ţucă, ministrul a luat cuvântul şi a vorbit despre finanţarea de 5,5% din PIB alocată Educaţiei în acest an, despre clasările universităţilor româneşti în topurile internaţionale, dar şi despre pierderea numerică masivă din învăţământul preuniversitar, arătând că în ultimii 15 ani numărul elevilor a scăzut cu 1,5 milioane.

"Rugămintea mea, pentru că sunteţi o organizaţie care v-aţi asigurat respectul, este să încercaţi să-i păstraţi pe tineri aici", le-a spus Andronescu studenţilor români.

Elev vs. Ministru

Ecaterina Andronescu a vorbit apoi despre importanţa programului de mobilităţi Eramus, pentru care România, în calitate de ţară deţinătoare a preşedinţiei Consiliului UE, se străduiește să obţină acum un buget european dublu. Cel mai probabil, însă, ministrul nu se aştepta ca această veste să-i aducă critici.

Participantă în calitate de invitat la festivitate, când i-a venit rândul să salute audienţa, vicepreşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia Pup, i-a reproşat lui Andronescu că nu este preocupată de problemele acute ale învăţământului. "Alegem să vorbim de Erasmus şi de digitalizare, dar uităm că mii de elevi din România merg la toalete în curţile şcolilor", a spus eleva, defel intimidată de faptul că era cea mai tânără persoană din sală.

Mai mult, după ce Ecaterina Andronescu a replicat că Guvernul a alocat în acest an 65 de milioane de lei tocmai pentru a construi toalete în şcoli, Pup a plusat, arătând că mai sunt şi alte probleme de care nu vorbeşte, precum fondul şcolii ori infrastructura unităţilor de învăţământ.

"Mă bucur că sunteţi preocupată", i-a răspuns ministrul, arătând şi că are în vedere proiecte pentru dotarea şcolilor. Eleva ar fi vrut să mai dea o replică, însă a temperat-o preşedintele ANOSR.

Legea nouă, în pregătire

Şi studenţii s-au dovedit preocupaţi, când au adresat întrebări. De pildă, orădeanul Horia Oniţa, prezent în calitate de preşedinte al Asociaţiei Studenţilor în Drept din Bucureşti, a întrebat-o pe Andronescu dacă este de acord cu o modificarea din Legea Educaţiei care prevede că rectorii pot avea mai mult de două mandate, dacă acestea au fost întrerupte (schimbare care îi vizează pe rectorii care ajung în diverse funcţii şi se suspendă din universităţi), şi dacă nu crede că funcţia de rector ar trebui să fie incompatibilă cu demnităţile publice.

Precizând că ea însăşi a fost rector două mandate, Andronescu a spus că nu este de acord cu modificarea în privinţa mandatelor. În schimb, crede că un rector poate fi şi parlamentar, cu condiţia să înţeleagă că trebuie să lucreze mai mult de 8 ore pe zi...

Pe de altă parte, ministrul a asigurat că în curând va prezenta public propunerea sa pentru Legea Educaţiei, care va fi şi trimisă în Parlament până la finalul anului.

Modelul Oradea, lăudat

Pe tema investiţiilor din educaţie, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, prezent şi el la ceremonie, a ţinut să-i precizeze ministrului că Primăria a făcut un parteneriat cu Universitatea din Oradea şi că din banii oraşului se vor cosntrui două cămine în campusul universitar. Ministrul Andronescu a salutat acest parteneriat şi a spus răspicat că încurajează asemenea asocieri, ba chiar a fost unul dintre parlamentarii care a militat pentru ca autorităţile locale să poată investi în universităţile publice.

Prezent la acelaşi eveniment, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, i-a lăudat pe studenţii din ANOSR, spunând că sunt cei mai activi dintre studenţii reuniţi în organizaţii. Rectorul l-a felicitat şi pe fostul preşedinte ANOSR, orădeanul Marius Deaconu, care în prezent este director de departament în Consiliul Tineretului din România şi care, de asemenea, a fost prezent la ceremonie.