Pentru al treilea an la rând, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea, unde funcţionează şi specializarea Jurnalism, organizează conferinţa internaţională "Mass-media în post-comunism: moştenire, evoluţie, tendinţe".

În acest an, conferinţa poartă titlul "Jurnalismul şi literatura – similitudini şi diferenţe", tratând tocmai această temă. Participanţii sunt deopotrivă dascăli şi jurnalişti orădeni, dar şi din alte centre universitare din ţară (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Târgovişte, Craiova, Târgu-Mureş, Arad) şi din străinătate (Ungaria, Serbia şi Republica Moldova).

Debut... surpriză

Conferinţa a debutat joi, la ora 10, la Hotel Continental. Oficiile de gazdă le-a făcut profesorul Ioan Laza, unul dintre "fondatorii" conferinţei şi, de altfel, ai facultăţii orădene de Jurnalism.

De îndată ce a urat bun-venit şi a prezentat prezidiul, fostul jurnalist al cotidianului Crişana a avut parte de-o surpriză: colegul său Florin Ardelean i-a "furat" microfonul, pentru a i-l înmâna fostei decane Lia Pop. Aceasta a anunţat că deschiderea ceremoniei este deturnată provizoriu, pentru că trebuie sărbătorit Ioan Laza, care pe 22 octombrie va împlini 65 de ani, vârsta de pensionare.

După ce toţi cei prezenţi au cântat "La mulţi ani", conduşi de decanul Ioan Horga şi de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, Lia Pop a lăudat activitatea didactică şi de cercetare a profesorului Laza, care de 15 ani, adică de la înfiinţarea catedrei de Jurnalism, predă studenţilor lecţii de presă scrisă.

Descriindu-l ca pe o persoană de o "sfiiciune carmidiană", profesoara a precizat că Laza are o calitate mai rar întâlnită: capacitatea de a nu se împinge în faţă. "Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte că la grădiniţă ne învăţau: Nu te împinge, nu te împinge! Cred că mulţi au trecut peste grădiniţă şi tot aşa o duc. Domnul Laza ştie să nu se împingă în faţă şi să facă asemenea meşterilor lutieri, care lasă altora gloria cântecului lor", a spus Lia Pop despre cel care, la finalul carierei de titular în învăţământ – el va rămâne doar cadru didactic asociat – are doar gradul de lector.

Prin ochi de scriitor

În spate, vizibil emoţionat, asculta chiar sărbătoritul, care a precizat că nu se aştepta la această surpriză. Emoţia momentului a fost bine subliniată ulterior de invitatul special al conferinţei, profesorul Ion Bogdan Lefter, scriitor şi jurnalist deopotrivă, care a descris gesturile sărbătoritului.

"L-am văzut cu ochii înlăcrimaţi şi puţin stânjenit. Privindu-l din lateral, am văzut ceea ce dvs. nu vedeţi, că este pupitrul acesta (n.r. în faţa lui). Ştiţi câte a făcut? S-a ridicat pe călcâi, ochelarii în mâini, cu degetele a bătut darabane pe ramele ochelarilor, a împins colţurile hârtiilor, n-a ştiut cum să mai găsească debuşee, supape prin care presiunea emoţiilor să iasă", a descris Lefter momentul.  

Ulterior, şi ceilalţi ocupanţi ai prezidiului, adică decanul Ioan Horga, preşedintele Senatului academic Sorin Curilă şi redactorul şef al Revistei Familia, Ioan Moldovan, au spus vorbe de laudă la adresa sărbătoritului, precizând că este "un adevărat dascăl" şi un model. Ioan Laza a primit din partea colegilor şi o plachetă aniversară, fiind felicitat şi de studenţi.

Jurnalist vs. scriitor

După momentul festiv, a debutat conferinţa propriu-zisă. Primul vorbitor a fost acelaşi Ion Bogdan Lefter, care a ţinut o prezentare intitulată "Doi fraţi vitregi: jurnalismul şi literatura sau Discursuri despre lumi reale şi inventate".

Conferinţa a continuat apoi cu lucrări pe secţiuni, susţinând prezentări zeci de profesori, scriitori şi jurnalişti. De pildă, Brînduşa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad) a pregătit o lucrare despre ambiguităţile juridice în profesiile de jurnalist şi scriitor, Györffi Gabor (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca) despre reportajul ca gen de graniţă între jurnalism şi literatură, iar Mihail Suciu (jurnalist freelancer, Târgu Mureş) despre teatralizarea mesajului mediatic.

De asemenea, au fost pregătite prezentări despre jurnalişti şi scriitori, precum Cristian Tudor Popescu ori Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.