Vacanța mare a venit, iar unii elevi se gândesc ce să facă pentru a nu se plictisi. Ei, bine, în Oradea există zeci de ONG-uri și organizații care au nevoie de voluntari și în care pot să cunoască noi prieteni sau să își descopere pasiuni ascunse. Între altele, adolescenții pot deveni studenți pentru câteva zile în cadrul unor școli de vară, pot participa ca voluntari într-o aventură a indienilor în Betfia sau pot fi voluntari în cadrul unor evenimente precum Festivalul Medieval ori Oradea Summer Film.

Tabere gratuite 

Elevii de clasa a X-a și a XI-a pot opta pentru două școli de vară organizate de Universitatea din Oradea și în care vor vedea ce înseamnă să fii istoric, diplomat, inginer, arhitect sau jurnalist. Școlile de vară ale Universității se desfășoară în perioada 15-28 iulie, iar înscrierile au loc până în 5 iulie. Tinerii au de ales între școala „Polis”, organizată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, și școala „Edu-Smart”, în care sunt implicate mai multe facultăți și anume de Inginerie, de Protecția Mediului și de Construcții.

Adolescenții vor participa la cursuri, dar vor vizita și firme din domeniu. În cadrul Polis, participanții vor vedea muzeele din oraș, centrul NATO, instituții media sau instituții din administrație precum Primăria și Pefectura. La EduSmart, aceștia vor vizita mai multe laboratoare inginerești și vor avea întâlniri cu angajatori. Pe lângă muncă, cei înscriși vor avea parte și de relaxare, la Aquaparkul Nymphaea, împreună cu coordonatorii lor, studenți.

Participanții vor avea parte de cazare și masă fără plată, dat fiind că taberele sunt finanțate prin fonduri europene. Au prioritate cei care provin din medii defavorizate, adică din familii cu venituri mici, tineri cu cerințe educaționale speciale, cei care au părinții plecați în străinătate și romii.

Cariera pe primul loc 

O altă opțiune este „Școala de Vară - Orientare în Carieră”, organizată de Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului (ARDT) Oradea, aflată la a șasea ediție, care se adresează tot elevilor de clasa a X-a și a XI-a. Ea va avea loc în perioada 14 -27 iulie.

Până acum s-au înscris 150 de doritori atât din Bihor cât și din județele Sălaj, Prahova, Satu Mare, Brașov și Alba. Aceștia vor participa la cursuri precum Educație financiară, Antreprenoriat, la vizite în facultăți, dar și la companii importante din oraș. Coordonatori lor, studenții, îi vor duce și la petreceri sub Pasajul „Vulturul Negru” și la piscină.

Deoarece cererea a fost foarte mare, președintele ARDT, Filip Barabaș, a precizat că elevii orădeni sunt singurii care se mai pot înscrie în tabără, ei nefiind nevoiți să se cazeze în cămine. Costul este de 250 lei, masa la prânz fiind asigurată.

Elevii „părinți”

În aceeași perioadă, Asociația ProCariere organizează tabere pentru copiii cu vârste între 7 și 10 ani, iar voluntarii tineri, energici și dornici să colaboreze cu copiii sunt bineveniți.

Asociația organizează, în perioada 1-12 iulie, „Aventura medievală în Cetate”, în care copiii vor învăța să lucreze în echipă prin jocuri. Unul se numește „Cucerește cetatea”, în care fiecare trebuie să își apere echipa și să aibă grijă ca inamicul să nu intre în cercul cetății. Echipele vor fi formate anume pentru a sparge grupurile de copii care s-au împrietenit deja, tocmai pentru ca toți să se cunoască între ei. 

Cea de-a doua tabără, „Aventura indienilor din Valea Cailor”, se va desfășura în perioada 5-9 august în Betfia, unde voluntarii vor avea grijă și vor învăța să colaboreze tot cu copii de 7-10 ani, mâncarea și cazarea fiind asigurate de organizație. Aici, voluntarii vor călări pe distanțe mici împreună cu copii și îi vor însoți la activitățile zilnice. De exemplu, dimineața vor saluta și vor hrăni fiecare animăluț, de la iepurași, până la cai. 

„Voluntariatul m-a ajutat”

Proaspăta absolventă Alexandra Solomie (foto) a participat anul trecut la ambele tabere și recunoaște că s-ar mai întoarce oricând. „Taberele m-au ajutat în formarea caracterului meu. Să fiu sinceră, la început nu îmi plăcea să comunic cu copiii, eram retrasă și față de coordonatoare, dar datorită activităților la care trebuia să particip am prins drag de micuți și am învățat și să îmi exprim opiniile fără să le mai țin pentru mine. Pe lângă asta, și comunicarea cu părinții și cu prietenii a devenit mult mai bună. Pentru mine, vara trecută a fost cea mai productivă și cea mai faină de până acum, pentru că m-am descoperit pe mine”, povestește fata, care va fi studentă în străinătate.

În timpul școlii, asociația ProCariere organizează tabere, programe de formare a celor mici și ateliere în care copiii învață prin artă cum să se adapteze în societate. „Dacă înainte nu aveam răbdare cu cei mici, acum m-am schimbat foarte mult. Mulți dintre ei nu voiau să vorbească, să se exprime, și la început nu îi înțelegeam, dar am învățat să îi ascult și să-i ajut să treacă peste frici”, a spus Mălina Ardelean (foto), o altă absolventă. 

Voluntari la APTOR

Tinerii pot să facă voluntariat și în cadrul evenimentelor organizate de Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR). „Am avut nevoie de voluntari încă de la început. Mulți dintre ei au rămas alături de noi sau își aduc și prietenii”, arată Luciana Foltuț, organizator în cadrul APTOR.

Cel mai apropiat eveniment la care asociația are nevoie de voluntari este Festivalul Medieval al Cetății, care se va desfășura în weekend-ul următor, unde vor participa peste 600 de luptători și unde tinerii vor îndruma vizitatorii, vor oferi informații și vor ajuta cavalerii și luptătorii. 

Una dintre voluntare, Anamaria Mich, nici nu se mai desparte de asociație. „Am început în urmă cu un an, când am văzut un anunț pe Facebook în care se căutau voluntari pentru Festivalul Medieval. Mi-a plăcut atât de mult colectivul și activitățile încât am ales să rămân alături de ei”, povestește adolescenta.

Și la toamnă

Nu doar vacanța de vară, ci și toamna va fi bogată în oportunități. Elevii se pot înscrie în cluburi de tineri voluntari sau în inițiative dedicate educației lor. EduBiz, un proiect demarat la inițiativa mediului de afaceri orădean, are înscriși peste 700 de membri. Aceștia desfășoară stagii de practică în multe domenii de activitate, pentru a afla dacă li se potrivește sau nu o meserie. Pentru a face parte din organizație, tinerii trebuie să vină la EduFest, un festival al voluntariatului organizat în septembrie, ce se desfășoară în Oradea și adună mai multe ONG-uri care au nevoie de voluntari. Acolo vor completa mai multe chestionare și vor afla ce li se potrivește devenind membru EduBiz.

Bogdan Buzle (foto) a fost unul dintre elevii care în urmă cu doi ani a devenit „edubist”. După ce a făcut un stagiu de practică ca IT-ist la o firmă orădeană, și-a dat seama că asta îl pasionează, așa că își va alege o facultate în domeniu. „Am participat la voluntariate, stagii de practică, dar și excursii, iar acum voi fi chiar unul dintre coordonatorii unei astfel de excursii pentru care trebuie să facem un traseu”, explică adolescentul.

Tot la începutul anului școlar elevii se mai pot înscrie în asociații precum Kiwanis Oradea, Impact, Leo „Black Eagle” și Interact, sponsorizat de Rotary Club Oradea. Aici vor desfășura numeroase activități cum ar fi plantări, organizarea unor evenimente caritabile sau elaborarea unor comunicate de presă. Iar lista poate continua...

Pe lângă faptul că fiecare voluntariat sau școală de vară ajută la formarea tânărului, fiecare oferă și câte o diplomă de participare sau un atestat de voluntariat care ajută la CV. Pe unii i-a ajutat chiar să își descopere adevărata vocație, așa cum s-a întâmplat cu Roxana Sim (foto), care în urma voluntariatului la o grădiniță privată și voluntariatului la ProCariere, și-a dat seama că nu vrea să facă o facultate de management, ci una în care să învețe cum să se ocupe de educația copiilor, în special cei cu cerințe educaționale speciale. 

Ca Roxana mai sunt o grămadă de tineri pe care voluntariatele i-au ajutat. Oferte sunt, după cum se vede, numai dorință mai trebuie, şi viaţa devine mai interesantă!

 

Mădălina Sim, studentă
Antonia Șandra, elevă 
Iulia Vanț, elevă