Chiar dacă sunt în vacanţa de vară, unii elevi bihoreni ţin cărţile aproape. Cinci şcolari din judeţ au reuşit să câştige premii sau menţiuni la două concursuri naţionale, unul de geografie şi altul de istorie.

Mai precis, este vorba de etapele finale ale unor sesiuni de comunicări ştiinţifice dedicate elevilor de liceu. Asemenea unor cercetători în devenire, adolescenţii au trebuit să-şi aleagă o temă pe care să o cerceteze, iar apoi să-şi aştearnă rezultatele într-o lucrare.

La disciplina Geografie, concursul a avut loc în prima pare a lunii iulie, în Constanţa, şi a reunit 115 elevi din 37 de judeţe, dar şi o echipă din Republica Moldova. Toţi cei trei bihoreni calificaţi în această finală au venit acasă cu premii.

Mai precis, Iulia Pop (clasa a X-a, Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", profesor coordonator Cristina Brădău), cu lucrarea "Aspecte privind poluarea cu pulberi sedimentabili (praf) în arealul oraşului Oradea", şi Liliana Pantea (clasa a XI-a, la Colegiul Naţional "Avram Iancu" Ştei, profesor coordonator Mădălina Ropa), cu lucrarea "Evoluţii etnice şi confesionale în Depresiunea Beiuşului", au obţinut câte o menţiune, iar Lia Hulber (clasa a XI-a, Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" Beiuş, profesor coordonator Lucian Ropa) a luat un premiu special, pentru lucrarea "Platoul carstic Vaşcău".

De asemenea, la disciplina Istorie, competiţie care a avut loc săptămâna trecută la Arad, cei doi elevi bihoreni calificaţi în faza finală au ocupat locuri fruntaşe, între cei 65 de participanţi.

Andreea Laza (clasa a XI-a, Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" Beiuş, profesor coordonator Lucian Ropa) a obţinut premiul II cu lucrarea "Vaşcăul în vâltoarea evenimentelor istorice ale Marii Uniri", iar Andrei Şuteu (clasa a X-a, Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" Oradea, profesor coordonator Livia Ghiurcuţa) un premiu special, pentru lucrarea "Aurel Lazăr – omul, ideile, faptele".

Fiecare dintre cei cinci elevi a primit premii în bani, dar şi cărţi şi reviste de specialitate.