Prima probă scrisă a Bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără probleme în centrele de examinare din Bihor.

Potrivit profesorului Claudiu Damian, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, din cei 3.662 de absolvenţi de liceu înscrişi la acest examen, 3.593 s-au şi prezentat în săli luni dimineaţă. Numărul mic de absenţi, 69, este cel mai mic din ultimii ani. De pildă, în 2018, peste 200 de elevi au chiulit de la primul examen scris al Bacalaureatului.

Niciun elev nu a fost eliminat din examen şi niciun centru din Bihor nu a raportat Inspectoratului Şcolar vreun incident.

Cei care au terminat în clase cu profil uman, au trebuit să scrie un eseu pe baza unui text poetic aparţinând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu, iar în clasele cu profil real şi tehnologic, au avut să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat aparţinând lui George Bacovia sau lui Lucian Blaga.

Examenul de Bacalaureat continuă marţi cu proba la limba maternă, urmat pe 3 iulie de cel la proba obligatorie a profilului. Ultima probă, cea la alegere, se va desfăşura joi, 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12 şi 16). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.