Aţi publicat vreodată fake-news? De unde aflaţi de accidente? Cum monetizaţi audienţa? Cum vă putem da informaţii? Sunt câteva din întrebările pe care elevii din clasa a VII-a A de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu le-au pus, luni, jurnaliştilor BIHOREANULUI.

Cei 31 de şcolari au venit în vizită în redacţie, alături de diriginta Ramona Tătar, în cadrul săptămânii "Şcoala altfel". După ce au răsfoit paginile ziarului tipărit, despre care au recunoscut că ajunge în mâinile lor aproape în exclusivitate întâmplător, elevii s-au dovedit ageri şi defel inhibaţi.

Deşi niciunul dintre ei nu se gândeşte să se facă gazetar, au vrut să afle cum este munca unui jurnalist, dacă lucrează sau nu în ture, de unde îşi ia informaţia ori cum îşi alege subiectele. De asemenea, elevii au demonstrat pricepere în deosebirea ştirilor adevărate de cele false, precizând că se feresc de fake-news-uri accesând doar site-uri cunoscute şi că sunt atenţi la sursele menţionate în aceste articole.

Cu toate că au doar 13-14 ani, puştii s-au dovedit preocupaţi şi de partea financiară a unui ziar, întrebând de unde îşi primesc gazetarii salariile ori chiar cum este monetizată - cuvânt folosit chiar de un elev - audienţa BIHOREANULUI şi, până la urmă, de unde vin banii necesari funcţionării redacţiei. Li s-a explicat cum reclamele de pe site-urile de ştiri ori din ziare depind de audienţa respectivelor publicaţii, dar şi cum costul unei reclame depinde de poziţionarea şi dimensiunea ei, atât în print, cât şi în online.

De asemenea, elevii au aflat că ei înşişi pot deveni surse ale jurnaliştilor, dacă surprind în imagini sau înregistrări video momente inedite ori care pot deveni o ştire.

La final, după aproape o oră de discuţii, elevii au plecat spre case, bucuroşi că şi-au satisfăcut nişte curiozităţi. Şi, chiar dacă nu vor deveni jurnalişti, adolescenţii măcar vor fi cititori de presă mai avizaţi...