Redacţia BIHOREANULUI a primit, miercuri la prânz, vizita elevilor din clasa a IX-a, specializarea filologie-bilingv engleză, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, însoţiţi de profesoara Monica Dumitraş.

Tinerii au văzut cum arată redacţia, au răsfoit ziarul şi au aflat cum anume ajung informaţiile articole de presă. Jurnaliştii BIHOREANULUI le-au explicat cum culeg informaţii de pe teren, cum prelucrează comunicatele de presă şi le-au arătat efectiv cum anume îşi publică pe site articolele.

Liceenii au mărturisit că citesc portalul www.eBihoreanul.ro, dar că cele mai multe informaţii le află totuşi de pe reţelele de socializare, precum Facebook sau YouTube. Aşadar, ei au dezbătut cu jurnaliştii şi problema "fake news", adică a informaţiilor false răspândite pe internet. Unii dintre ei au dovedit şi că ştiu cum să facă diferenţa între ştiri adevărate şi cele inventate, spunând că sunt atenţi la sursa informaţiei şi dacă articolul cu pricina are sau nu un autor asumat.

Vizita liceenilor a avut loc în cadrul săptămânii "Şcoala altfel", dar şi a unui proiect naţional dedicat profesorilor de liceu, "Predau educaţie media!", derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Proiectul vizează formarea unor competenţe în rândul liceenilor, precum înţelegerea rolului mass-media şi al informaţiei în democraţie, înţelegerea conţinutului mass-media şi a utilizărilor acestora, accesarea informaţiei eficient şi evaluarea critică a informaţiilor şi surselor de informaţii. Totodată, vizita a avut loc acum deoarece, în intervalul 25 octombrie – 1 noiembrie se sărbătoreşte Săptămâna mondială a educaţiei media, eveniment internaţional iniţiat de UNESCO încă din anul 2002.