Comunitatea universitară orădeană s-a îmbogăţit cu o prestigioasă personalitate internaţională a lumii medicale.

Profesorul Eberhard Passarge, un cunoscut genetician pe plan mondial şi, totodată, unul dintre fondatorii geneticii româneşti, a fost laureat luni cu cea mai înaltă distincţie academică. La propunerea Facultăţii de Medicină, profesorul Passarge a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

Ceremonia condusă de preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a avut loc în aula FMF, în prezenţa câtorva zeci de profesori şi studenţi medicinişti. Cariera de şase decenii a laureatului a fost prezentată de Curilă, care a precizat că profesorul, şef şi fondator al Departamentului de Genetică Umană din cadrul Universităţii din Essen, Germania, între anii 1976 şi 2001 (când, conform legislaţiei universitare federale, s-a pensionat), după ce anterior a condus un compartiment similar la Universitatea din Hamburg, a avut ca preocupare de bază cercetarea ştiinţifică a bolilor ereditare şi congenitale.

Passarge a semnat peste 240 de articole ştiinţifice în domeniul geneticii, majoritatea publicate în reviste internaţionale de prestigiu, şi este totodată autorul cărţii "Atlas color de genetică", ajunsă la a 5-a ediţie şi tradusă în 14 limbi de pe întreg globul.

Marius Bembea, doctor genetician OradeaÎn cadrul aceleiaşi ceremonii, profesorul orădean Marius Bembea (foto) a explicat de ce Passarge este apropiat de FMF: în 1996, când în România specialiştii în genetică puteau fi număraţi pe degete, profesorul german a acceptat să vină la Oradea, la un curs de profil. "Întâlnirea a avut loc pe 6-7 septembrie 1996. Spre surprinderea noastră, profesorul Passarge a venit cu o cavalerie de doctori din Germania şi Ungaria, oferind un adevărat regal ştiinţific de genetică", a spus Bembea.

Între timp, cursul a ajuns la a zecea ediţie, care se desfăşoară chiar în aceste zile la FMF Oradea. Bembea a subliniat că profesorul Passarge a ajutat la dezvoltarea geneticii româneşti voluntar, ţinând cursurile de la Oradea fără a aştepta ceva la schimb. În plus, specialistul a ajutat nu doar prin formarea medicilor români, ci şi la rezolvarea de cazuri medicale.

După ce laureatul a primit diploma de Doctor Honoris Causa, iar corul Facultăţii de Arte a susţinut un recital, studenţii care au mai avut răbdare să rămână în sală l-au putut asculta pe profesorul Passarge vorbind. Cu umor, acesta a spus că află, cu prilejul acestui eveniment, că nu doar anumite boli sunt asociate vârstei înaintate, ci şi diplomele de Doctor Honoris Causa, făcând, desigur, o ironie chiar la adresa sa, care în acest an va împlini 84 de ani.

Apoi, acesta a vorbit despre viaţa sa, despre cât de uşor a optat pentru latura ştiinţifică a medicinei, nu spre cea practică, şi, desigur, despre genetică.