Centrul comercial ERA Park Oradea găzduieşte, în acest sfârşit de săptămână, o nouă ediţie a festivalului D’Ale Porcului, în cadrul căruia primării din tot judeţul Bihor, dar nu numai, vin să se întreacă în pregătirea unor preparate din porc, într-un fundal anume creat şi o atmosferă pătrunsă de tradiţii şi colorată cu muzică bună.

Cu această ocazie, centrul comercial aduce în faţa orădenilor atât artişti locali, dar şi pe îndrăgitul interpret Aurel Tămaş, în cadrul evenimentului "Cântec şi tradiţie in an centenar", menit să completeze festivalul deja consacrat.

Chefi şi muzică bună

Chef Bogdan Vandici, câştigătorul emisiunii televizate "Chefi la cuţite", va veni în complexul din Calea Aradului pentru a le aduce pasionaţilor de mâncăruri demonstraţii culinare şi de plating, dar şi pentru a juriza concursul între comune.

Sâmbătă, pe lângă numeroase ansambluri de dansatori sau instrumentişti, între orele 15.30 şi 16.15, este programat un concert al lui Dan Helciug.

Ziua de duminică, 25 noiembrie, va aduce şi mai mult cântec şi voie bună la ERA, cu un concert special ce se va desfăşura, începând cu ora 14.30, în parcare. Vor cânta, pe rând, orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijată de Liviu Buţiu, interpreţii Maria Haiduc, Maria Sidea, Ansamblul "Nuntaşii Bihorului", Antonela Ferche Buţiu, dar şi Florica Ruja. Cap de afiş va fi Aurel Tămaş, care va urca pe scenă între orele 15.30 şi 16:30.

Vor record!

Festivalul D’Ale Porcului, ajuns la a cincea ediţie, cuprinde o varietate de activităţi, de la obiceiul pârjolitului porcului, până la gătitul de preparate specific, ca de exemplu toroş, cârnaţi, caltaboşi sau jumări, stropite cu pălincă şi vin fiert, într-o atmosferă cu muzică populară.

Concursul între localităţi se va desfăşura sâmbătă, 24 noiembrie, şi va alinia la start primăriile din Oşorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Tileagd, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras, Diosig, Căuaş (Satu Mare), respectiv Berekböszörmény, Bedő, Körösnagyharsány din Ungaria, dar şi Ocolul silvic "Sf. Maria" Oradea.

Pe lângă mâncăruri, festivalul va găzdui atat in 24 cat si in 25 noiembrie un târg de produse tradiţionale alimentare şi decoraţiuni, iar duminică, 25 noiembrie, organizatorii vor încerca să doboare recordul mondial "Cel mai lung caltaboş din lume".

Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală D’ART, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte; Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţiei Firmelor Bihorene şi ERA Shopping Park.

Nu ezitaţi, aşadar, pregătiţi-vă de un ospăţ pe cinste la ERA Park Oradea!

Programul detaliat al manifestărilor:

SÂMBĂTĂ

08.00-16.00 Prelucrare tradiţională porc

09.30-10.00 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ

10.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

14.30-15.00 - Bogdan VANDICI

15.30-16.15 RECITAL Dan HELCIUG

16.15-16.30 Extragere Tombolă public

16.30-17.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ

09.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.00-13.30 Atentat la recordul "Cel mai lung caltaboş din lume"

13.00-14.00 Trupa D’ART - Teatru pentru copii: Hänsel şi Gretel (la Cupolă)

13.30-14.00 - Bogdan VANDICI

14.30-15.30 Orchestră dirijată de Liviu Buţiu, Ansamblul "Nuntaşii Bihorului", Maria Haiduc, Maria Sidea, Antonela Ferche

15.30-16.30 RECITAL Aurel TĂMAŞ