Sinagoga Neologă Sion va fi şi în acest an gazda evenimentelor muzicale speciale incluse în programul TIFF Oradea. La finalul fiecărei zile de festival, între 6 şi 8 septembrie, publicul se va delecta cu o serie de cine-concerte spectaculoase, în decorul unic al monumentului istoric construit în stil neomaur.

Începând cu ora 21, muzicienii autohtoni şi artiştii locali vor acompania live cele trei capodopere ale filmului mut, titluri de referinţă în creaţia pentru marele ecran din toate timpurile, realizate în urmă cu un secol.

Vineri, 6 septembrie, în prima de zi de festival, orădenii sunt invitaţi la cince-concertul Der Golem, o experienţă cinematografică magică acompaniată live de artistul clujean Danaga, a cărui muzică îmbină sunetele electronice, jazz-ul şi funk-ul, cu influenţele etno. El va construi live coloana sonoră a Horror-ului regizat acum 100 de ani de Carl Boese şi Paul Wegener.

Acţiunea filmului se petrece în Praga secolului XVI, unde un rabin creează un uriaş din lut căruia îi dă viaţă cu ajutorul magiei, pentru a proteja comunitatea evreiască de persecuţii. Golem, interpretat de însuşi regizorul Paul Wegener, este un fel de precursor al Frankenstein-ului modern care se revoltă împotriva creatorului când începe să fie folosit în scopuri egoiste. 

Seara de sâmbătă, 7 septembrie, este dedicată celui mai poetic şi intrigant film al regizorului american D. W. Griffith, acompaniat live de artistul orădean Dubase. O bijuterie a cinematografiei mute, Broken Blossoms urmăreşte povestea unui imigrant chinez ajuns la Londra pentru a propăvădui budismul. Nereuşind să se adapteze la ritmul metropolei, el va ajunge curând să îşi înece visurile de misionar în dependenţa de opiu. Totul se schimbă atunci când o întâlneşte le Lucy, o tânără care pare să aibă nevoie de acţiunile lui de binefacere.  

Pe 8 septembrie, în ultima seară de festival, Căruţa fantomă va poposi la Oradea, şi va propune cinefililor o experienţă cinematografică şi muzicală fascinantă. Însuşi regizorul Victor Sjostrom interpretează rolul principal în horror-ul inspirat de o veche tradiţie scandinavă. Conform legendelor, în noaptea Sfântului Silvestru, înspăimântătoarea căruţă, încărcată cu sufletele păcătoşilor, îşi schimbă vizitiul cu ultimul nelegiuit trecut în nefiinţă. Teama îl va determina pe protagonist să-şi dorească mântuirea cu disperare, înainte de marele final. Proiecţia de film mut, cu un prolog cu Ingmar Bergman şi sound-design live, realizat de Foley’Ala, o va avea ca invitat special pe legendara Irina Margareta Nistor. 

Biletele au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online, de pe tiff.eventbook.ro, sau chiar din aplicaţia oficială TIFF, dezvoltată de Halcyon Mobile, disponibilă pe App Store şi Google Play Store.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.