Cea de-a patra ediţie a European Music Open se anunţă spectaculoasă. În premieră naţională, pictorul Chen Ching-Jung - prezentat ca fiind un Grigorescu al Taiwan-ului - va expune o selecţie de picturi impresionante, iar pe scenele orădene vor urca orchestra Filarmonicii de Tineret din Viena şi solişti de operă din capitala Austriei.

De asemenea, la Oradea vor veni dansatorii Companiei de balet a Teatrului Naţional din Maribor, condusă de un coregraf, Edward Clug, născut în Beiuş. Alţi invitaţi de renume sunt Maia Morgenstern, Marcel Iureş şi Mircea Cărtărescu.

Premieră naţională

Festivalul European Music Open este organizat de Primăria Oradea, prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea), alături de parteneri precum Muzeul Ţării Crişurilor.

Surprizele ediţiei de anul acesta, care se va desfăşura în perioada 11-16 iunie, au fost prezentate, marţi, într-o conferinţă de presă, de tenorul orădean Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului.

Una dintre acestea este expoziţia artistului plastic Chen Ching Jung (foto), în vârstă de 85 de ani, din Taiwan, dar care locuieşte o bună parte din an la Paris. O selecţie din operele artistului – asemuit de Alexandru Badea, din punct de vedere al importanţei pentru arta din ţara sa, cu Nicolae Grigorescu - va fi prezentată, în premieră naţională, la Muzeul Ţării Crişurilor. Expoziţia este intitulată "The silence of my interior".

Prezent la conferinţa de presă, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a anunţat că artistul nu a cerut să fie plătit pentru organizarea acestei expoziţii şi, în plus, a ales să doneze MŢC un mozaic de rit bizantin de mari dimensiuni, cu tematică religioasă. "Este pe vapor acum, va ajunge la Constanţa, de unde îl vom transporta cu o firmă specializată. Lucrarea a fost evaluată de artist la 250.000 euro", a precizat Chiriac.

Coregraful din Beiuş

Un alt invitat de seamă al European Music Open este coregraful Edward Clug (foto), director artistic al Companiei de Balet din Maribor (Slovenia), care va aduce la Oradea o trupă de 30 de balerini pentru un spectacol. Ceea ce puţini ştiu este că Edward Clug este bihorean, el fiind născut în Beiuş şi studiind dansul la Cluj.

"Când l-am sunat să-l invit mi-a spus că, anul trecut, era în Oradea în timpul festivalului, vizitându-şi familia. S-a bucurat că a fost invitat, în şapte minute am pus la cale totul", a povestit Alexandru Badea.

Edward Clug este unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani din lume. El este invitat permanent al Operelor din Stuttgart, Zurich, Viena, precum şi al Teatrului Balşoi. Ca director al Baletului din Maribor, Edward a reuşit să pună instituţia pe harta mondială, compania fiind invitată la festivaluri din toată lumea (Rusia, Portugalia, Canada, Coreea).

Muzicieni din Viena

La European Music Open va veni, tot în premieră naţională, Orchestra filarmonică de tineret din Viena, alături de dirijorul Michael Lessky, acesta fiind prezent la conferinţa de presă de marţi. El a vorbit despre înfiinţarea, în urmă cu mai bine de 20 de ani, a Filarmonicii de tineret, şi s-a arătat încântat de faptul că a fost invitat la Oradea.

Filarmonica de tineret a cântat la festivaluri internaţionale din Italia, Brazilia, China şi Praga, iar în cadrul European Music Open va susţine două concerte, unul la Catedrala Romano-Catolică, alături de Corul Filarmonicii din Oradea - în program fiind "Requiem" de Mozart - şi unul pe scena Teatrului Regina Maria, în cadrul unei gale de operă cu solişti ai Operei de Stat din Viena, între care şi soprana româncă Ileana Tonca. Ceilalţi solişti invitaţi sunt Bongiwe Nakani (mezzosoprană), Herbert Lippert (tenor) şi Russi Nikoff (bariton).

Între protagoniştii acestei ediţii se mai numără Cvartetul ESO (Evergreen String Quartet) din Taipei, care vor cânta la vernisajul expoziţiei pictorului Chen Ching Jung şi trio-ul de jazz The Three Wise Man, care va concerta la Sinagoga Zion.

Iureş la Oradea

European Music Open a invitat şi personalităţi importante din România, festivalul cuprinzând pentru prima oară şi un spectacol de teatru. Este vorba despre "Stage Dogs" cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. (foto).

În programul European Music Open a fost inclus şi un spectacol cu fragmente din cea mai recentă operă compusă de Dan Dediu: "O scrisoare pierdută". Versiunea prezentată la Oradea va fi una inedită, căci rolul Cetăţeanului Turmentat, cel care acompaniază muzica în rol de povestitor, va fi interpretat de Maia Morgenstern.

Un alt eveniment inclus în programul din acest an este un concert al Cvartetului Transilvan, care-l are în componenţă şi pe apeciatul violonist Gabriel Croitoru. Concertul va include patru suite româneşti şi va avea loc la Catedrala Sfântul Nicolae.

Colocviul de anul acesta îl va avea ca protagonist pe unul dintre cei mai importanţi scriitori români, Mircea Cărtărescu, în dialog cu cronicarul bihorean Dan Liviu Boeriu.

Biletele pentru evenimentele din cadrul European Music Open vor fi puse în vânzare în curând.


Programul festivalului       

Marţi, 11 Iunie 2019

Ora: 19:00 – Teatrul Regina Maria 

Deschiderea ediţiei a 4-a a Festivalului "European Music Open"

Gală de balet: Edward Clug

Compania de Balet a Teatrului Naţional din Maribor

Miercuri, 12 Iunie 2019

Ora: 18:30 – Muzeul Ţării Crişurilor

Vernisaj: Chen Ching – Jung , Taipei/Paris

Cvartetul Filarmonicii ESO – Taipei

Hung-Yu Tseng – tenor, Kuo Yu Feng – Pian

Ora: 21:00 – Sinagoga Sion

Swing Jazz Night

"THE THREE WISE  MEN"

Frank Roberscheuten-clarinet/saxofon,  Rossano Sportiello-pian, Martin Breinschmid-percutie

Joi, 13 iunie 2019

Ora 19:00 – Teatrul Regina Maria

Teatrul Act – Bucureşti – "Stage Dogs"

Marcel Iureş  şi Florin Piersic jr.

Vineri, 14 iunie 2019

Ora 17:00 – Catedrala Sfântul Nicolae

"Cvartetul transilvan"

Gabriel Croitoru, Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan, Vasile Jucan

Ora 19:30 – Teatrul Regina Maria

Fragmente din opera "O scrisoare pierdută" de Dan Dediu,

Într-o succesiune de texte şi muzică, după piesa de teatru omonimă de I.L. Caragiale

Cu participarea extraordinară a doamnei Maia Morgenstern

Versiune concertantă.

Solişti: soprana Elena Dediu, tenorul Andrei Lazăr şi baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu şi Răzvan Georgescu.

Sâmbătă, 15 Iunie 2019

Ora 14:00 – Catedrala Romano Catolică

 W.A. Mozart – Requiem

În interpretarea soliştilor Operei de Stat din Viena

Ileana Tonca - soprană, Bongiwe Nakani - mezzosoprană

Herbert Lippert – tenor, Russi Nikoff - Bas-Bariton

acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena , dirijor Michael Lessky şi de Corul Filarmonicii de Stat din Oradea, dirijor:  Lászlóffy Zsolt

Ora 19:30 – Teatrul Regina Maria

Mircea Cărtărescu, Dan Liviu Boieriu – Colocviu

Întâlnirea se va termina cu o sesiune de autografe.

Duminică, 16 Iunie 2019

Ora19:00 – Teatrul Regina Maria

Gală de Operă

Închiderea ediţiei a IV-a a "European Music Open"

Ileana Tonca, Bongiwe Nakani, Herbert Lippert, Russi Nikoff

Solişti ai Operei de Stat din Viena acompaniaţi de Filarmonica de tineret din Viena , dirijor: Michael Lessky