Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) din subordinea Primăriei a anunţat că organizează pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un concert dedicat comunităţii maghiare din oraş. care va fi susţinut de Nagyferó és a Beatrice, o formaţie rock celebră peste graniţă.

Concertul susţinut de formaţia condusă de solistul Nagy Feró va avea loc în Piaţa Unirii, de la ora 20. 

"Una din cele trei sărbători importante ale comunităţii maghiare, data de 15 Martie, va fi sărbătorită şi în Oradea, promovând câteva din principiile de bază ale acestui oraş şi anume: egalitatea în drepturi pentru toţi cetăţenii fără deosebire de naţionalitate şi religie şi în special dreptul egal pentru minorităţi", a transmis, miercuri, printr-un comunicat, directorul executiv al APTOR Mihai Jurca.

Potrivit acestuia, "unul din principalele scopuri pentru organizarea acestui eveniment este acela de a pune în valoarea lucrurile care ne unesc, nu cele care ne separă, astfel încât să putem trăi într-o comunitate care îşi respectă diversitatea şi cu demnitate îşi sărbătoreşte românii, maghiarii, slovacii sau evreii". 

Nagyferó és a Beatrice - cunoscută în trecut sub numele de Beatrice (Nagy Feró fiind numele solistului care a consacrat trupa) - este o formaţie cu un palmares important de punk rock, hard rock şi rock alternativ. Aceasta a fost înfiinţată în 1969 ca o formaţie de femei, însă după alăturarea solistului Nagy Feró, în 1971, componenţa s-a schimbat complet. Perioada în care Beatrice a devenit o trupă cu adevărat populară a fost cea de la finalul anilor 80.