Două debuturi cinematografice remarcabile, o comedie romantică proiectată în premieră în România şi un titlu care a impresionat juriile internaţionale îmbogăţesc programul celei de-a doua ediţii TIFF Oradea cu o selecţie de noutăţi surprinzătoare.

Între 6 şi 8 septembrie, cele mai apreciate filme produse recent în Ungaria, vin la întâlnirea cu publicul însoţite de regizorii şi protagoniştii lor.

Selecţia filmelor a fost realizată cu sprijinul lui Zágoni Bálint, curator al Zilei Maghiare în cadrul TIFF şi editor al publicaţiei Filmtett.   

În premieră în România, cinefilii din Oradea vor urmări Open (Nyitva), un film de Orsi Nagypal – povestea savuroasă a unui cuplu care decide să-şi salveze relaţia păstrându-şi legătura emoţională, dar condimentând totul cu puţină aventură. Conştienţi că timpul pe care l-au petrecut împreună începe să-şi spună cuvântul, cei doi parteneri îşi propun să experimenteze provocările non-monogamiei.

Sâmbătă, la proiecţia filmului în prezenţa echipei, publicul este invitat să afle dacă protagoniştii vor reuşi, cât de complicat va fi şi ce vor învăţa ei din această experienţă. Comedia romantică va rula în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, cel mai nou spaţiu-partener TIFF. 

O abordare îndrăzneaţă şi foarte actuală, Sper să mori data viitoare :) (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)) este o poveste captivantă şi revoltătoare în egală măsură. Protagonista este o adolescentă 16 ani îndrăgostită nebuneşte de profesorul ei de engleză. Fără stea pe gânduri, ea se aruncă într-o aventură amoroasă virtuală care-i va aduce multe bătăi de cap. Povestea ei de iubire se va transforma în cel mai urât coşmar, iar despre film va povesti mai multe chiar regizorul Mihály Schwechtje, invitat special la TIFF Oradea. 

Valea cu flori (Virágvölgy) este debutul energic al regizorului László Csuja şi filmul maghiar care s-a remarcat la Karlovy Vary în 2018, unde a fost distins cu Premiul Special al Juriului şi Premiul East of West. O aventură bizară cu elemente de road movie şi imagini de basm, povestea o urmăreşte pe Bianka, o tânără nonconformistă, în încercarea ei de a-şi întemeia o familie alături de un bebeluş răpit şi un tânăr uşor rătăcit. Fascinant şi provocator, filmul oferă o nouă perspectivă asupra dificultăţilor noilor generaţii de a imita modelul tradiţional al familiei în zilele noastre. 

Versuri pocite (Rossz versek), cel mai nou film al regizorului Gábor Reisz, a impresionat peste 50.000 de spectatori în Ungaria şi a fost premiat în 2018 la Torino. O odă emoţionantă adusă masculinităţii, în toată fragilitatea şi sensibilitatea ei, filmul îl urmăreşte pe Tamás, un tânăr de 33 de ani, proaspăt părăsit de iubita lui. Determinat să-şi rezolve problemele personale şi să-şi răspundă dilemelor legate de iubire şi relaţii, el oferă spectatorilor o nouă perspectivă asupra societăţii contemporane din Ungaria. 

Biletele pentru TIFF Oradea 2019 vor fi disponibile în curând pe tiff.eventbook.ro sau pe TIFF Official APP, aplicaţia care va conţine programul ediţiei şi va asigura, totodată, accesul rapid în spaţiile de proiecţie. Aplicaţia poate fi descărcată în forma ei nouă din App Store şi Google Play Store.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.