Directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca, a anunţat marţi că festivalul Toamna Orădeană se va desfăşura anul acesta în Piaţa Unirii şi nu în Cetate, unde anul trecut fortăreaţa s-a dovedit nepotrivită pentru un eveniment de asemenea amploare, creându-se cozi la intrare şi îmbulzeală.

"Lucrăm la programul Toamnei Orădene. Singurul lucru pe care vi-l pot spune acum este că festivalul se va ţine în Piaţa Unirii în acest an", a spus Mihai Jurca, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI

Festivalul va avea loc în perioada 3-6 octombrie şi va aduce în oraş mai mulţi artişti în vogă. Directorul APTOR nu a dezvăluit despre cine e vorba, spunând că deocamdată n-au fost semnate toate contractele cu artiştii. Programul Toamnei Orădene va fi anunţat în luna septembrie. 

BIHOREANUL a vrut să ştie cum de s-a luat decizia organizării Toamnei Orădene din nou în Piaţa Unirii, după ce anul trecut festivalul a fost mutat în Cetate pe motiv că desfăşurarea unui eveniment de amploare în piaţa centrală a oraşului ar crea pagube la nivelul pavajului, în zona "albă", acoperită cu piatră trani, care deja crăpase. 

Directorul APTOR spune că decizia a fost luată deoarece pe de o parte pe zona "albă" nu se va intra cu utilaje sau vehicule, iar pe de alta organizarea festivalului în Cetate ar putea deveni chiar periculoasă, dat fiind că nu e vorba de un spaţiu deschis, ci unul cu puţine intrări şi ieşiri.

"Anul trecut, după Toamna Orădeană, am avut o şedinţă cu pompierii şi jandarmii şi am ajuns la concluzia că accesul unui număr atât de mare de oameni în Cetate nu se face în condiţii de siguranţă. Iar siguranţa publicului este primordială", a precizat Mihai Jurca. 

În ceea ce priveşte protejarea zonei acoperite cu piatră trani din Piaţa Unirii, după cum se ştie, aceasta a fost înconjurată cu bolarzi, fiind astfel interzisă intrarea cu vehicule de orice fel. "Pe zona albă, la fel ca la Havasi (n.r. – concertul pianistului maghiar, din 21 august), nu se va intra cu niciun utilaj. Cel mai probabil la Toamna Orădeană scena nici nu va ajunge până la zona cu piatră trani", a adăugat directorul APTOR. 

În 2018, la cele mai aşteptate concerte ale Toamnei Orădene s-au creat aglomerări şi îmbulzeală în Cetate, accesul din afara fortăreţei fiind la un moment dat restricţionat.