Cunoscutul critic de teatru şi universitar orădean Mircea Morariu, premiat de UNITER, spune că, în ultima perioadă, a devenit persona non grata la Teatrul Regina Maria fiindcă a "amendat cu argumente" spectacolele "malformate, nereuşite" puse în scenă la Oradea.

Morariu nu se fereşte să afirme că persoanele care conduc acum Teatrul orădean, printr-un "interimat prelungit şi ilegal", nu sunt suficient de competente pentru funcţiile pe care le ocupă.

"Nu socotesc deloc că Teatrul ar parcurge o perioadă fastă. Interimatul prelungit şi ilegal de la conducerea lui se decontează, confirmând astfel spusele lui Mihail Sebastian pe această temă. Nu mi se pare nicio clipă că cei care se află astăzi în fruntea respectivei instituţii de cultură ar avea abilităţile necesare pentru această funcţie. În loc să continue cele începute, au preferat să nege şi să distrugă. Au aruncat la coşul de gunoi proiecte, au căutat în mare grabă alte oferte, şi-au angajat prietenii recurgând la artificii administrative", scrie criticul de teatru.

Acesta mai dezvăluie că, după ce a scris despre spectacolele nereuşite ale Teatrului Regina Maria, nu a mai fost invitat la premiere. "Echipa care se face că ar conduce azi Teatrul din Oradea mi-a decretat moartea civilă. Nu-i nimic. Nu am nevoie de invitaţii de protocol. Pot să ajung la spectacole trecând şi pe la casa de bilete. Cu speranţa că în sală mă aşteaptă lucruri bune", a încheiat Morariu.

Teatrul Regina Maria este condus din funcţia de manager de actriţa şi regizoarea Elvira Rîmbu, alături de directorii Andrian Locovei (trupa Iosif Vulcan) şi Sebastian Lupu (trupa Arcadia). Elvira Rîmbu a fost numită în funcţie ca interimar în luna mai a anului trecut. Potrivit legii, Consiliul Judeţean trebuia să organizeze concurs pentru ocuparea postului în termen de maximum şase luni de la numirea interimatului, lucru care nu s-a întâmplat, fără explicaţii.

Aceeaşi metodă de prelungire a interimatelor este aplicată şi la Şcoala de Arte Francisc Hubic. 

După cum BIHOREANUL a scris la vremea aceea, Elvira Rîmbu l-a înlocuit la conducerea Teatrului pe directorul Daniel Vulcu, liberalul demis în urma unei evaluări controversate, în care a fost notat cu 6,98 pentru activitatea sa. Vulcu a afirmat că, de fapt, demiterea sa a fost una politică, dictată de şefii CJ Bihor, care provin din UDMR, PSD şi ALDE.

Citeşte aici textul integral "O confesiune" scris de Mircea Morariu şi publicat de revista Yorick

Citeşte pe aceeaşi temă şi:

Ex-managerul Daniel Vulcu a arătat cum a dezvoltat Teatrul Regina Maria: Producţii de succes, nominalizări şi premii importante

Elvira Rîmbu este noul director interimar al Teatrului Regina Maria din Oradea