Muzeul Ţării Crişurilor - Complex muzeal, împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău au vernisat, joi, expoziţia temporară "Basarabia şi Crişana - perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari", dedicată Centenarului Marii Uniri şi Centenarului intrării Armatei Române în Oradea.

Expoziţia cuprinde numeroase piese din lumea folclorică a celor două regiuni: ceramică, obiecte de uz casnic, mobilier ţărănesc, şterguri, feţe de masă, ponevi, port popular, toate având diferite elemente atât comune, cât şi specifice, realizate în ultimele două secole.

Evenimentul a strâns numeroase persoane, între ele un grup de elevi veniţi din Republica Moldova la un schimb de experienţă în Oradea. Prima prezentare a fost susţinută de directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), Aurel Chiriac. Acesta a arătat că "expoziţia are o frumuseţe de necontestat în toate obiectele, în care descoperim geniul ţăranului român în a crea artă aflată în comuniune cu natura. (…) Despre acest ţăran se vorbea, înainte, mult ca despre un truditor al pământului, nu ca un artist. Eleganţa pieselor vorbeşte despre un suflet curat şi credincios".

Din partea Consiliului Judeţean Bihor a fost prezent Traian Bodea, vicepreşedinte, care a transmis un cuvânt de salut, arătând că obiectele expuse provin dintr-o lume lipsită de producţie în masă, ele fiind realizate manual.

Prezent în Oradea împreună cu echipa sa de muzeografi, directorul cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, Petru Vicol, a dat ca exemplu de bună practică colaborarea cu MŢC, indicând una din cele mai importante piese ale expoziţiei: o scoarţă din anul 1889, aparţinând familiei lui Ion Belevan, membru al Sfatului Ţării care a decis unirea Basarabiei cu România în 1918.

Şeful Secţiei de Etnografie a MŢC, Ioan Goman, a arătat că "expoziţia are caracter simbolic. Obiectele sunt valori de cultură şi civilizaţie românească de dincolo şi de dicoace de Prut". Expoziţia este "împărţită frăţeşte", fiecare zonă având câte o jumătate de sală.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 21 iulie, preţul biletului de intrare fiind de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.