În caz că aţi văzut mai mulţi tineri în centrul Oradiei alergând, nu vă speriaţi, ei doar au fost în căutarea unei comori.

Timp de două ore, luni, studenţii de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi ARISE Oradea şi-au pus la încercare cunoştinţele legate de Uniunea Europeană şi de vecinii săi, dar şi abilităţile fizice, care le-au fost de mare folos să ajungă de la Teatrul Regina Maria până la Turnul Primăriei sau de la Muzeul Aurel Lazăr până la Biserica cu Lună, unde îi aşteptau alţi tineri, dintre organizatori, care le adresau întrebările şi le indicau următoarea destinaţie.

La eveniment au participat în jur de 25 de studenţi şi masteranzi români, moldoveni, dar şi străini,veniţi în Oradea prin proiectul Erasmus. Aceştia au format echipe din câte trei persoane, alese aleatoriu, care, timp de 2 ore, au răspuns la diverse întrebări despre Uniunea Europeană şi vecinii ei.

Roman Iordachi, student moldovean, câştigătorul locului 1, a declarat: "Evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes, având în vedere numărul mare de participanţi şi entuziasmul de care au dat dovadă. Pentru mine a fost o experinţă interesantă, mi-am putut arăta cunoştinţele despre UE şi vecinătatea sa".

Întrebat despre concurenţa pe care a avut-o, Roman a răspuns: "Toţi participanţii au fost foarte bine pregătiţi, au dat dovadă de spirit competenţional, ceea ce a făcut ca vânătoarea să fie acerbă. Acest lucru a putut fi remarcat şi-n clasamentul final, unde decalajul între echipa mea şi cea de pe locul 2 a fost nesemnificativ, diferenţa fiind de câteva secunde, iar departajarea s-a făcut pe ultima sută de metri, la întrebarea finală. Până acolo, cele două echipe au mers cot la cot", a mai spus el.

Tinerii s-au arătat încântaţi de concurs, premiile fiind vouchere pentru cumpărături. Membrii echipei de pe locul 1 au primit bonuri în valoare de câte 200 lei, locul 2 - 150 lei, iar 3 - 100 lei. În plus, la final, organizatorii le-au pregătit şi o surpriză, o vizită la aquapark-ul orădean.

Multiculturalitatea participanţilor le-a fost "de folos" celor înscrişi în concurs, pentru că fiecare a putut să pună în aplicare cunoştinţele dobândite acasă. Echipa de pe locul 1, de exemplu, a fost formată din doi moldoveni şi un ucrainean, iar cea de pe locul 2 a fost compusă dintr-o moldoveancă, un român şi un turc.

"Treasure Hunt - căutarea de comori - a fost un exerciţiu de cultură generală şi de cunoştere a vecinilor Uniunii Europene. Acest eveniment reprezintă nu numai o activitate cu caracter didactic şi ştiinţific, dar şi o posibilitate de a învăţa lucruri noi. Proiectul are drept scop apropierea tinerei generaţii de spiritul european, urmăreşte antrenarea tinerilor în activităţi similare şi, de ce nu, sporirea entuziasmului civic", a declarat Vitalie Mirciu, unul dintre organizatori.

Evenimentul organizat de departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea face parte din proiectul intitulat "European Union and its neighbourhood. Network for enhancing EU’s actorness in the Eastern borderlands", care se implementează în cadrul schemei Erasmus+ Jean Monnet Network.

Mihaela Furculiţă
studentă anul I