Curioşii sunt invitaţi, vineri şi sâmbătă, la Târgul de ştiinţă "Biblio-Tech" de la Biblioteca Judeţeană, unde echipe de elevi din Bihor îşi vor prezenta câte un proiect ştiinţific. Printre cele mai interesante se numără tehnici de supravieţuire în spaţiu, un braţ robotic şi experimente cu substanţe chimice.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană "Gheroghe Şincai" Bihor împreună cu Asociaţia Learning Communities şi Fundaţia Comunitară Oradea în cadrul proiectului "STEM Education for Responsible in EU" cu finanţatare ERASMUS+.

Echipele participante trebuie să prezinte un proiect ştiinţific care poate fi: un experiment, o demonstraţie, un efort de cercetare, o colecţie de obiecte sau instrumente ce au legătură cu ştiinţa, arată un comunicat de presă transmis marţi de instituţie. 

Printre echipele participante se numără Astroclub Meridian 0 Oradea, în care elevii cercetează modalităţi de supravieţuire în spaţiul cosmic şi încearcă să proiecteze baze pe Lună şi pe Marte. Printre problemele la care încearcă să găsească răspuns elevii se numără: obţinerea aerului, a energiei, protecţia de radiaţii şi asteroizi, apa şi hrana.

Un alt proiect care va putea fi admirat este cel pregătit de echipa RoboCODE al elevilor de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr". Adolescenţii învaţă cum să facă roboţi şi jocuri pe calculator. Code Kids, o echipă din Aştileu, va prezenta un braţ robotic, dar şi alte experimente ştiinţifice.

Cei care vor trece pe la bibliotecă vor putea vedea şi experimente cu "scântei", în care sunt amestecate diverse substanţe chimice.

"Organizatorii îşi propun să trezească interesul elevilor pentru ştiinţă şi să creeze o platformă de promovare pentru toate activităţile dedicate STEM (Science–Technology-Engineering-Math) derulate în judeţul Bihor", se arată în comunicat. 

Târgul va avea loc vineri între orele 11 şi 16 şi sâmbătă între orele 10 şi 14, în galeria expoziţională de la parterul Bibliotecii Judeţene. Intrarea este liberă.