Teatrul Regina Maria a pregătit pentru început de 2019 piesa "Capcana lui Hamlet", o viziune modernă a capodoperei shakespeariene.

În spectacol, actorii teatrului orădean interpretează tot rolul unor actori, fictivi de data aceasta, care joacă în spectacolul pus la cale de Hamlet, înnebunit să-şi răzbune tatăl. "Capcana lui Hamlet" este scrisă de Nedialko Yordanov cu un umor inspirat şi cu aluzii pe care spectatorul le va sesiza şi savura amuzat.

Măştile jos!

Dramaturgul bulgar Nedialko Yordanov a folosit tehnica lui Shakespeare de "teatru în teatru" ca să scrie un "Hamlet" mai special, jucăuş şi cam "spurcat la gură", cu toate picanteriile, intrigile, bârfele lumii artistice, dar şi cu sinceritatea "pe şleau" a actorilor, care nu ocolesc adevărul.

Gelozia feminină şi rivalitatea dintre actori, "baletul" intriganţilor politici, aranjamentele de culise sunt doar câteva dintre ingredientele piesei. Yordanov scoate la iveală destinul artistului, al omului sincer şi naiv, într-o lume tiranică.

Este povestea actorilor chemaţi la Elsinore de prinţul Hamlet pentru a reprezenta o piesă prin care să-i oblige pe cei vinovaţi de uciderea tatălui să-şi dea jos măştile minciunii, ipocriziei şi oportunismului. Victimele experimentului nu sunt doar unchiul şi mama sa, ci şi protagoniştii spectacolului. 

Premiera "Capcana lui Hamlet" este programată pentru duminică, 13 ianuarie, de la ora 19.

A fi sau a nu fi sincer

Actorii lui Hamlet sunt martori ai întâmplărilor de la palat, care devin astfel povestitori sinceri, căci piesa se vrea o alegorie a nevoii de a spune adevărul, indiferent de consecinţe, despre tăcerea complice şi vinovată.

Regia artistică şi ilustraţia muzicală îi aparţin lui Petru Vutcărău, care semnează a doua premieră din actuala stagiune a Teatrului Regina Maria. De altfel, începând de anul trecut, acesta a devenit regizor permanent al instituţiei orădene.

Nedialko Yordanov este poet şi dramaturg. În 1989 a scris "Uciderea lui Gonzago", după care s-a pus în scenă spectacolul omonim de la Oradea, piesa constituind o piatră de hotar pentru dramaturgia bulgară. Textele sale au fost traduse în mai multe limbi, printre care rusa, polona, germana etc. În limba română, piesa a fost tradusă de Elvira Rîmbu.

Piesă de actualitate

"Capcana lui Hamlet" a mai fost jucată în urmă cu zece ani, însă de puţine ori, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, regizorul Petru Vutcărău a spus că, deşi nu-i plac reeditările, piesa pe care o pune din nou în scenă la Oradea merită să fie reluată datorită "materialului său ofertant". 

Un alt motiv pentru care a ales să o pună din nou în scenă a fost actualitatea piesei, a explicat Vutcărău, fiind o aluzie la felul în care oamenii cu putere se folosesc de artişti. "Teamă îmi e că vor mai trece încă zece ani şi piesa asta tot de actualitate va rămâne", a adăugat regizorul.

În spectacol au fost distribuiţi, cu mici excepţii, aceiaşi actori în aceleaşi roluri ca acum zece ani. Astfel, orădenii îi vor putea vedea pe scenă pe Richard Balint, Elvira Rîmbu, Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, Denisa Vlad, Pavel Sîrghi, Sorin Ionescu, Consuela Egyed, Alin Stanciu, Sebastian Lupu, Ciprian Ciuciu, Igor Lungu. Scenografia este semnată de Oana Cernea.

Biletele se află în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marţi până vineri între orele 12 şi 18, iar în weekend între 10 şi 13. Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Următoarea reprezentaţie este programată pentru sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 19.