Cunoscutul actor al Teatrului Regina Maria din Oradea, Richard Balint, este nominalizat din nou la Premiile UNITER, de data aceasta pentru rolul Mr. Lockhart interpretat în spectacolul "Navigatorul" al Teatrului Naţional Târgu Mureş - Compania "Liviu Rebreanu".  

În aceste zile, fanii îl pot vota online în cadrul unei campanii UNITER, numită "Pentru tine cine e câştigătorul?", care, însă, nu va influenţa decizia juriului. Aşadar, voturile vor arăta preferinţele publicului şi nu pe cele ale juraţilor. Richard Balint este nominalizat la categoria "Cel mai bun actor în rol secundar".

Votul online a fost deschis pe 2 mai pe site-ul UNITER, iar rezultatele vor fi prezentate pe 13 mai, în cadrul Galei care va avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Actor al Teatrului Regina Maria, Richard Balint joacă în ultima perioadă şi pentru Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

"Povestea începe de fapt cu Bobi Pricop (n.r. - regizor de teatru). El a fost cel care m-a propus lui Nicu Mihoc, directorul Companiei  "Liviu Rebreanu", pentru rolul avocatului apărării din spectacolul Teroare. Am dat casting, am intrat pe rol, am rămas în trupă. A urmat Cristi Juncu (n.r. – regizorul spectacolului "Navigatorul"), cu care nu mai avusesem şansa să lucrez până atunci la scenă", a mărturisit actorul într-un interviu recent acordat Uniunii Teatrale din România.

Actorul a mai fost nominalizat de două ori în anii anteriori la Premiile UNITER pentru roluri jucate pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea.

În acelaşi interviu, Richard Balint spune că Premiul UNITER nu i-ar schimba prea mult cariera: "Pentru un actor tânăr din provincie ar putea fi o rampă de lansare către o carieră în Bucureşti, de exemplu. Pentru mine ar fi confirmarea îmbărbătării prieteneşti "hai că a treia oară e cu noroc". Nu zic că nu e un premiu important, dar nici n-o să îi facă pe regizori sau pe directorii de teatre să se ucidă între ei ca să mă aibă".

Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual din 1991 şi premiază cele mai bune producţii teatrale precum şi cele mai bune reprezentaţii ale actorilor.

Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Apoi, un alt juriu decide în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecarui premiu.

La categoria "Cel mai bun actor în rol secundar au mai fost nominalizaţi Alexandru Jitea, în rolul Mitch din spectacolul "Un tramvai numit dorinţă", de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga, la Teatrul Metropolis, Bucureşti, şi Ionuţ Vişan, în rolul Medvedenko din spectacolul "Pescăruşul", de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, la UNTEATRU, Bucureşti.

Premiile UNITER se acordă pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, critică teatrală, teatru radiofonic, teatru TV şi debut.

Adelina Ile
studentă