Orădenii sunt invitaţi, joi, de la ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor, la vernisajul expoziţiei "Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)", care va cuprinde 76 de lucrări realizate "cu un amestec aproape grotesc: de la gravură în aluminiu la pictură în ulei, de la pastel la colaj, de la lemn şi sticlă la inkjet print, de la bronz la cărbune şi tuş pe hârtie". Lucrările sunt semnate de 63 de artişti plastici.

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor, tema acestei expoziţii "se înscrie normal, firesc, în istoria mare a artei şi face parte din peisajul artei contemporane (...) pentru că, înainte de toate, avem de a face, în lucrările expuse, cu un grotesc al contemporaneităţii".

Lucrările de artă grotescă surprind aspecte din viaţa socială şi, subliniază Aurel Chiriac, directorul MŢC, "transformate în cadre cinematografice şi rulate succesiv pe un ecran, s-ar constitui într-un excelent film despre lumea în care trăim şi despre omul zilelor noastre. O lume care parcă îşi exersează Apocalipsa".

"Diformitatea chipului, a corpului uman e cea mai pregnantă în expoziţie, asigură oarecum tonalitatea acesteia (...). Sunt însă, în acest univers al spaimelor disimulate, şi artişti preocupaţi de grotescul lucrurilor, de grotescul nonumanului. Referirile la om şi la lumea lui nu-i ocolesc însă nici pe aceştia, punând oarecum în suspensie întrebarea: există ceva mai grotesc decât fiinţa umană? Până la capăt, aceasta e şi întrebarea întregii expoziţii, dincolo de jocul de cuvinte folosit  – există ceva mai inuman decât fiinţa umană? Ne exersăm Apocalipsa pentru că e inevitabilă sau pentru că pavăm zilnic, prin grotescul nostru, drumul spre Iad?", a mai transmis Chiriac, cel care va şi prezenta expoziţia în faţa publicului.

La vernisaj vor participa Vörös András, preşedintele Uniunii Kapos Art şi curatorul acestei expoziţii, Klára Holmos, artist plastic, tot din partea Uniunii Kapos Art, precum şi violistul Thurzó Sándor József din Oradea.

Intrarea la vernisaj este liberă. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 2 septembrie. 

Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART s-a înfiinţat la Kaposvár în 1990, primul său eveniment naţional fiind Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă, care de la acea dată s-a organizat din trei în trei ani.

Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART a înfiinţat o Colecţie Internaţională de Artă Grotescă, cu care în anul 2002 s-a organizat o expoziţie la Budapesta, la Galeria Újpest, apoi, în 2005, la Galeria din Szoboszló (Hajdúszoboszló), în 2006 la Galeria Csikász (Veszprém), în 2007 la Biblioteca Oraşului Szigetszentmiklós, iar în 2014 la Kaposvár, la Galeria Kortárs – Contemporan a Uniunii Kapos ART.

În prezent, Colecţia cuprinde 200 de lucrări de pictură, grafică unică sau multiplă, grafică PC, plastică mică, lucrări din textile sau din alte materiale, semnate de artişti plastici din Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Rusia, Italia, Olanda.

Organizatori sunt Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora – Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ.