60 de elevi şi 15 cadre didactice au sărbătorit Ziua Internaţională a Copilului într-un mod inedit.

Pentru al patrulea an la rând, Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș din Beiuș a organizat o mini-tabără intitulată "Repere practice în stimularea creativităţii", care a avut menirea să-i ajute pe adolescenţi să redescopere tradiţii aproape uitate din Ţara Beiuşului.

Între 31 mai şi 2 iunie, la Roşia, dascălii şi elevii s-au împărţit în ateliere de lucru cu diverse teme, cum ar fi folclor, gastronomie, olărit, împestrit de ouă, confecţionare de podoabe, lioară, nuntă tradiţională, literatură populară.

"Am avut ocazia să petrec ore frumoase cu colegii mei sau cu elevi din alte şcoli, să descopăr tradiţii şi obiceiuri ale zonei şi să experimentez lucruri noi", a declarat Andreea, elevă în clasa a XII-a şi participantă la atelierele de desen, gastronomie şi folclor, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

Atelierele s-au ţinut la Roşia pentru că această zonă este recunoscută pentru păstrarea şi perpetuarea obiceiurilor străvechi, iar activităţile au fost conduse de profesori pasionaţi de folclor.

"Cred că este foarte important ca elevii noştri să-şi cunoască rădăcinile şi să se întoarcă cu drag la obiceiurile şi tradiţiile bunicilor lor. Au fost fascinaţi să descopere şi să experimenteze meşteşuguri vechi precum olăritul, împestritul ouălor sau ţesutul la război. Ei au reuşit inclusiv să adune peste 2000 de cuvinte culese de la bunici şi străbunici într-un mic dicţionar de regionalisme", a concluzionat profesoara coordonatoare, Veronica Popa.

Produsul final al proiectului este macheta unei cărţi pentru copii căreia i-au ales titlul "Zestrea", în care au fost adunate fotografii din timpul proiectului şi informaţiile culese de elevi în urma atelierelor la care au participat.

Mini-tabăra a fost organizată de liceul beiușan în parteneriat cu Primăria Roșia, IȘJ Bihor, Universitatea din Oradea, AMD Bihor, CJCPCT Bihor, Asociația pentru Promovarea Cooperării în Educație și Muzeul Municipal Beiuș.