O nouă carte de istorie a fost lansată la librăria R&R. De această dată, cei curioşi au putut afla câteva fragmente din istoria evreilor, istorie trecută prin filtrul "ipotezei mimetice" a profesorului universitar Alberto Castaldini.

Evenimentul a fost moderat de Raluca Lazarovici-Vereş, din partea Editurii Ratio et Revelatio, unde a fost publicată cartea. "Este a patra noastră carte despre lumea iudaică. Aceasta este o lucrare ştiinţifică, (…) o carte de istorie antropologică, de o actualitate extraordinară, pentru că încă ne întâlnim cu teorii naziste, mascate. Astfel de cărţi aduc mărturii, ca să înţelegem ce s-a întâmplat şi să nu se mai repete", a spus Vereş.

Cartea este o călătorie, bazată pe o bibliografie vastă, prin istoria evreilor, concentrându-se pe perioada cuprinsă între evul mediu şi contemporaneitate, baza sa fiind teoria "ţapului ispăşitor", a învinovăţirii unei etnii sau unui popor pentru felurite probleme sau nenorociri ale istoriei. Autorul vorbeşte despre criza găsirii de către evrei a propriei identităţi, despre călătoria lor geografică, nu doar istorică, respectiv despre soarta lor în oraşe italiene precum Veneţia sau Trento.

"Suntem mereu în conflict potenţial cu elementele mimetice ale eului. Când are loc o criză, economică de exemplu, criza mimetică izbucneşte. (…) Mereu sunt căutaţi ţapi ispăşitori", a arătat autorul. Referitor la ghetoizarea evreilor, acesta a spus că "ghetoul a fost un bine în Renaştere, pentru că a contribuit la conservarea culturii evreieşti, de exemplu la Veneţia, unde s-au reglementat relaţiile populaţiei, pentru a o apăra". "După secolul al XVII-lea, ghetoul devine o expresie a intoleranţei, un răspuns împotriva religiei", a mai spus profesorul.

La finalul evenimentului, cei prezenţi au putut adresa întrebări, iar apoi primi autografe din partea autorului. Cartea se găseşte la librăria R&R.

Alberto Castaldini este istoric, filosof şi teolog, predă Filosofie şi Teologia istoriei la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi Istoria civilizaţiei iudaice moderne la Ateneul Pontifical Sant’ Anselmo din Roma. A fost directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti între 2006 şi 2010, iar acum este membru de onoare al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române.