A doua ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică Varadinum, organizat de clubul orădean cu acelaşi nume, a avut o participare numeroasă: 5.387 de imagini de la 428 de autori, din 52 de ţări.

Juriul, format inclusiv din specialişti din străinătate, a ales cele mai bune imagini, iar cele 139 de premii au fost acordate, simbolic, într-o ceremonie ţinută joi seară la Filarmonica din Oradea. Numărul mare de premii a fost justificat de preşedintele clubului, fotograful Ovi D. Pop, prin numărul mare de federaţii şi organizaţii care patronează salonul. Astfel, pe lângă premiile oferite de Varadinum Foto Club, au mai oferit medialii şi alte opt asociaţii, la toate cele cinci categorii ale concursului: Open Color, Open Monocrom, Nude, Nature, Travel. Câştigătorii sunt de pe întreg mapamondul.

Fiecare premiant s-a ales cu o medalie. De departe, însă, cele mai strălucitoare au fost cele oferite de organizatori. "Medaliile Varadinum Foto Club sunt în forma Cetăţii Oradea şi sunt suflate cu aur de 24 de karate", a explicat vicepreşedinta clubului, Adela Rusu.

Premiul de "Best Author", adică fotograful cu cele mai multe lucrări acceptate în salon, l-a primit Arnaldo Paulo Che, din Hong Kong. Ca o noutate faţă de prima ediţie a salonului, organizatorii au acordat şi titlul de "Cel mai bun autor român", care i-a revenit fotografului bucureştean Marian Plaino. O fotografie realizată de acesta, cu o herghelie imortalizată inedit în goană (foto jos), a fost folosită pentru coperta albumului Salonului. Totodată, a precizat Ovi D. Pop, Plaino este un proaspăt membru al clubului Varadinum, un semn că asociaţiile orădene de fotografie sunt profesioniste.

Salon Foto Varadinum

Inedit a fost şi că ceremonia s-a ţinut în lipsa vreunui câştigător. Nici unul dintre cei 139 de premianţi, nici măcar cei din România, nu au ajuns la scurta festivitate. Adela Rusu a precizat că, în timp ce pe prezenţa străinilor nici nu se conta, românii câştigători au avut, fiecare în parte, evenimente care i-au oprit să vină la Oradea. "Toate medaliile le vom expedia prin poştă", a precizat Rusu.

Totodată, orădenii curioşi pot vedea fotografiile câştigătoare în cadrul unei expoziţii la Filarmonica din Oradea. Imaginile vor fi pe simeze timp de două săptămâni.