Care sunt cele mai căutate cărţi şi cei mai citiţi scriitori de către bihorenii care frecventează Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai"? La cererea BIHOREANULUI, instituţia de cultură a transmis răspunsurile la aceste întrebări.

Topul autorilor semnatari de volume împrumutate în anul 2019 de la Biblioteca bihoreană este deschis de Mihail Sadoveanu, urmat de Mircea Eliade, Agatha Christie, Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Nora Roberts, Liviu Rebreanu, Ion Luca Caragiale, Roald Dahl şi Ion Creangă.

La secţia Literatură română, cea mai împrumutată carte este, surprinzător, "Dicţionarul limbii române. Tomul 4. Deţinut-Dyke". Cartea se împrumută doar pentru sala de lectură, iar anul trecut a fost cerută de abonaţii Bibliotecii de 166 de ori.

Clasamentul titlurilor în limba română împrumutate de bihoreni continuă cu "Manuscrisele Mihai Eminescu", cu 126 de împrumuturi, "Amintiri din copilărie; Poveşti; Povestiri" de Ion Creangă (116 împrumuturi) şi "Moromeţii, vol. 1" de Marin Preda (114 împrumuturi). Abonaţii Bibliotecii au mai cerut "Basme" de Mihai Eminescu, "Domnişoara Christina; Şarpele" de Mircea Eliade, "La Medeleni, vol. 1" de Ionel Teodoreanu, "Cartea cu jucării" de Tudor Arghezi, "Cel mai iubit dintre pământeni" de Marin Preda, "Dosarul popcorn" de Ana Rotea şi "Isprăvile lui Păcală" de Petre Dulfu.

Din literatura universală, cea mai împrumutată carte a fost "Minunea" de R. J. Palacio (77 împrumuturi), "George şi miraculosul său medicament" de Roald Dahl (68 de împrumuturi) şi "Războiul care mi-a salvat viaţa" de Kimberly Brubaker Bradley (68 de împrumuturi). Clasamentul continuă cu "Nimic mai mult" de Anna Todd, "Matilda" de Roald Dahl, "Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi" de Nikolai Nosov, "Oscar şi Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmitt, "Cele mai strălucitoare stele" de Anna Todd, "Povestea fără sfârşit" de Michael Ende, "Jurnalul unui puşti" de Jeff Kinney, "Omuleţii pe apă" de Mary Norton şi "Trandafirii din Mexic" de Pam Muñoz Ryan.

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" a furnizat şi lista celor mai rezervate titluri, adică ale cărţilor care au ajuns la raft prea puţin. Din aceste titluri, biblioteca are mai puţine exemplare, care au fost mai mereu împrumutate, aşa că bihorenii care au vrut să le citească au trebuit să le rezerve online, pe site-ul instituţiei.

Cea mai rezervată carte a fost "12 reguli de viaţă: un antidot la haosul din jurul nostru" de Jordan B. Peterson, urmată de "Homo deus: scurtă istorie a viitorului" de Yuval Noah Harari, şi de "Războiul care mi-a salvat viaţa" de Kimberly Brubaker Bradley.

Lista continuă cu "Sapiens: scurtă istorie a omenirii" de Yuval Noah Harari, cu "21 de lecţii pentru secolul XXI" de Yuval Noah Harari, "Minunea" de Raquel J. Palacio, "Ai grijă, Petunia!" de Roger Duvoisin, "Povestea mea" de Michelle Obama şi "Mami, e gata? Ema şi Eric bucătăresc împreună! 11 reţete rapide şi sănătoase" de Ioana Chicet-Macoveiciuc.