Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului concurs al viorii cu goarnă "Dorel Codoban" s-a desfăşurat duminică pe platoul din Roşia. Festivalul cinsteşte memoria marelui meşter de viori şi interpret Dorel Codoban.

Evenimentul urmăreşte descoperirea instrumentiştilor talentaţi şi promovarea viorii cu goarnă, instrument specific Bihorului.

Juriul a fost format din prof. Ioan Fluieraş, asist. univ. dr. Andrada Ciupeiu şi George Rada, violonist la Filarmonica Oradea. La concurs s-au înscris 12 tineri instrumentişti amatori.

Marele premiu i-a fost acordat lui Roberto Paul Drimbău din Sînmartin. Premiul I a fost câştigat de Eduard Şipoş din Marghita, premiul al doilea de Andrei Chirilă din Hotar, iar premiul al treilea de Vlad Andrei Popa din Oradea.

Câştigătorii locurilor I-III au primit premii în bani, iar marele premiu al concursului a fost o vioară cu goarnă (cu aparat Supraphon) realizată de meşterul Marius Mihuţ din Cihei.

Vioara cu goarnă a fost înmânată câştigătorului Marelui premiu chiar de Floare Codoban, soţia regretatului meşter de viori, Dorel Codoban.

Concursul a fost urmat de un program al ansamblurilor "Floarea Barcăului" din Marghita, "Datina - Dubaşii" din Hotar, "Moşuţ" din Vadu Crişului, "Codrenii Bihorului" din Roşia, de un recital la vioară cu goarnă al lui Marius Mihuţ, şi de soliştii Alexandru Haiduc, Daniela Rada, surorile Tomele, Andrada Oroas.

După acest program, oamenii din Roşia au sărbătorit ziua comunei printr-un spectacol realizat de invitaţii Primăriei Roşia: Maria Sidea, Mirela Mănescu, "Şogoriţele" Elena Şerb şi Lia Bereş, Ansamblul "Flori de măr" din Braşov, Ansamblul "Busuiocul" din Arad, Florin Bindiu, "Stelele Bihorului".

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă "Dorel Codoban" a fost organizat de Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în colaborarea cu Primăria comunei Roşia.