Melomanii sunt aşteptaţi joi, la ora 19, la Filarmonica de Stat, la un program interesant.

Seara începe cu Concertul pentru trompetă şi orchestră în Si bemol major, op. 7, nr. 3 de Tomaso Albinoni.

Urmează Dansuri şi arii antice – suita nr. 3 de Ottorino Respighi, care a utilizat forme muzicale vechi cu conţinut modal având şi o puternică tendinţă de arhaizare.

A treia lucrare este Concertul pentru trompetă şi orchestră în Re major de Giuseppe Torelli, iar în încheiere melomanii pot audia Simfonia nr. 82 în Do major, Hob. I:82 de Joseph Haydn. Prima dintre cele şase simfonii pariziene, compusă în 1786, şi-a căpătat denumirea de "Ursul" datorită motivului din final, unde vioara cântă vioi o temă slavă pe o pedală a fagotului, imitând melodia pe care un urs dresat ar dansa într-un târg, pentru a-i distra pe privitori.

Dirijorul Horváth József s-a născut la Cluj-Napoca, unde a absolvit Liceul de Muzică, apoi cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima". Din 1999 este dirijor al Operei Maghiare, iar din 2006 şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Este fondator şi director artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Trompetistul invitat Gabriel Gyarmati s-a născut în anul 1987 la Deva. A absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, a câştigat Marele Premiu la Concursul Naţional de Muzică "Gheorghe Dima", secţiunea trompetă-corn. În prezent este prim-trompetist, şef partidă al orchestrei Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca şi trompetist solo în Orchestra Română de Tineret şi în Orchestra Borusan din Istanbul.

Biletele se găsesc la sediul Filarmonicii din strada Moscovei nr. 5, iar abonamentele sunt valabile.