Filarmonica de Stat propune joi, de la ora 19, lucrări de G. Ch. Wagenseil Concert pentru violoncel și orchestră în Do major, WV 341, de C. Ph. Bach Concert pentru violoncel și orchestră în La major, H.439 şi Simfonia nr. 41 Jupiter în Do major K551, de Mozart, sub bagheta dirijorului Dobszay Peter şi în interpretarea violoncelistului Petrus Boloni Aron, din Ungaria.

Dirijorul invitat Dobszay Péter este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia lui, iar în prezent este dirijor permanent la Orchestra Simfonică din Szolnok. Dirijează frecvent concerte oratorice colaborând cu artiști de renume, iar în 2017, la Concursul Internațional de Dirijat ”Maestro Solti” a obținut premiul special al publicului.

Solistul invitat Petrus Bölöni Áron s-a născut la Oradea, într-o familie de artişti. A început studiul instrumentului la vârsta de 7 ani în cadrul Liceului de Artă din Oradea. A susținut concerte în numeroase țări europene și în China. Artistul cântă la un violoncel nou „Bernard Neumann”, construit în Cremona.

Pe de altă parte, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține marți, 11 iunie, de la ora 19, tot în sala „Enescu-Bartok” a Filarmonicii de Stat Oradea, recitalul intiulat „Romania Universalis”, dedicat celebrării președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Cei doi muzicieni prezintă proiectul „Romania Universalis”, prin care își propun să sublinieze importanța culturii românești în ansamblul european.