Concurenţi din Croaţia, Serbia, Ungaria şi România se vor întrece în acest weekend pe păşunea Berkes de la Oşorhei, la Concursul Internaţional de Atelaje, organizat în cadrul zilelor comunei. Sunt programate probe de dresaj, maraton şi obstacole.

Concursul se va întinde pe perioada celor trei zile de sărbătoare din Oşorhei, fiind o etapă preliminară pentru Campionatul Internaţional de Atelaje ce va avea loc în luna octombrie, în Germania.

Vor participa 18 atelaje, iar printre participanţi se numără componenţi ai echipei naţionale de atelaje a României, dar şi concurenţi din Top 10 mondial.

Prima probă va fi cea de dresaj, care va începe vineri, la ora 11. Caii, îndrumaţi de concurenți, vor executa întoarceri, schimbări de aluri de mers, vor merge în cerc şi vor fi îndrumați cu o mână sau cu două din atelaj. Cea mai dificilă probă va fi cea în care cabalinele trebuie să meargă în aceeaşi cadenţă în patru aluri de mers, şi anume pas, trap mărunt, trap de lucru şi trap alungit, păstrându-și o postură elegantă. 

Cea de-a doua probă, care se va desfăşura sâmbătă de la ora 11, va fi cea de maraton, unde pe o distanţă de 15 kilometri participanții trebuie să dovedească că sunt cei mai rapizi.

Concursul se va încheia duminică, când tot de la ora 11, va avea loc cea mai spectaculoasă probă – cea de obstacole. Pe păşunea Berkes vor fi amplasate jaloane cu mingi deasupra, iar dacă vor fi doborâte, concurenţii vor primi penalizări. Câştigători vor fi cei care vor avea cele mai puține penalizări.

Spectacolul ecvestru se va încheia cu premierea echipelor și cu o paradă a atelajelor.

Concursul este organizat de Primăria Oşorhei şi Consiliul Local sub egida Federaţiei Române Ecvestre şi a Federaţiei Internaţionale de Specialitate.

Citește şi: Zilele comunei Oșorhei: concurs de atelaje și mai multe concerte