Mai multe tablouri care ilustrează clădiri celebre în conștiința orădeană au fost expuse miercuri seară la Teatrul de Stat „Regina Maria”. Vernisajul „Oradea mea de turtă dulce” înglobează picturi după Turnul Primăriei la care au fost folosite și obiecte reciclate, precum sticluțe de parfum.

Expoziția, realizată de actrița și pictorița Adela Lazăr, este formată din mai multe tablouri care ilustrează clădiri iconice ale orașului reinterpretate prin propria viziune a „pictactriței”, așa cum îi place Adelei să-și spună.

Adela Lazăr este actriță la Teatrul Regina Maria și de mică a avut o pasiune pentru pictură. „Am fost acum câțiva ani la un curs de pictură. Aflați pe malul râului, mai mulți cursanți pictau ceea ce vedeau. Eu am început să pictez copacii roz și să insist cu culori aprinse. I-am spus profesoarei că tabloul meu este un manifest, pentru că eu vreau să pictez așa cum simt”, a mărturisit ea.

Adela a sublinat faptul că nu a luat în seamă rigorile picturii, utilizând multe culori puternice, în locuri în care nu orice pictor ar avea curaj să le pună. 

Printre cele mai inventive tablouri se află palatul Apollo, care are la bază sticluțe de parfum reciclate, sau bazarul de lângă teatru, care conține, în partea de jos, o sticlă de apă reciclată. Deși clădirile sunt mult mai colorate, le-au fost păstrate stilul arhitectural şi unele elemente de pe fațadă. De exemplu, în cazul Casei Darvas La Roche, au fost reţinute elementele florale, specifice art-nouveaului de pe fațadă.

Pe viitor Adela plănuiește o altă expoziție în care va picta portrete ale oamenilor apropiați ei.

Mădălina Sim
studentă