"Efectul fluturelui", cea mai nouă carte a Doinei Jela, a fost lansată vineri în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Oradea.

Cartea este structurată pe două niveluri. Primul urmăreşte o iubire platonică, iar al doilea surprinde crimele săvârşite de armata română în Transnistria, în 1941. 

Personaje blurate

La lansarea volumului, Florin Ardelean, scriitor la rândul său, dar şi lector la Universitatea din Oradea, a precizat că în carte sunt foarte multe personaje identificabile, atât din trecut, cât şi din prezent. Pe lângă acest fel de personaje, sunt şi altele compuse, a căror identitate este necunoscută, pentru că au suferit un proces de "blurare". Concret, le-a fost atribuită o protecţie, ceea ce îl va pune în dificultate pe cititor.

"M-am documentat mult pentru această carte", a recunoscut scriitoarea, care a ales să facă parte din lista de personaje ale cărţii.

"Efectul Fluturelui" invocă pasaje din cartea precedentă a autoarei, "Villa Margareta", unde personajul principal, Vlad Cernescu, moare la final. Spre surprinderea cititorilor, Vlad nu este invocat nici măcar o dată, deşi majoritatea personajelor din "Villa Margareta" sunt prezente şi aici. În acest context, Doina a mărturisit că editura i-a impus din anumite motive să renunţe la personajul atât de controversat. Pentru a evidenţia absenţa personajului, Florin Ardelean i-a invitat pe cei prezenţi să citească "o carte cu o stafie tutelară".

Numele ales de autoare pentru carte provine de la o teorie, şi anume teoria haosului. Aceasta are la bază ideea că unele lucruri mici, nesemnificative, ajung de fapt, mai devreme sau mai târziu, să aibă un rol esenţial în viaţa noastră.

"În război, omul devine o fiară"

Cartea este dispusă pe două niveluri, iar naratoarea "împrumută" numele autoarei. Pe primul nivel este prezentată o poveste platonică de dragoste dintre Maria Stamatoiu şi un inginer evreu, iar cel de-al doilea nivel este o discuţie despre vinovăţie istorică. Concret, este vorba despre crimele comise de armata română în Transnistria în anul 1941.

"Ca să o pot face digerabilă, am scris cartea de patru ori şi am citit mii de documente din arhivă", a declarat Doina Jela. Totuşi, scriitoarea a ţinut să sublinieze faptul că orice popor a avut o astfel de pată în istorie. "În război, omul devine o fiară şi toate frustările sale se transformă în sânge", susţine Jela.

La finalul prezentării, Doina a spus că se gândeşte la o trilogie şi că scopul principal al acestei cărţi este de a demonstra "că vinovăţia nu este colectivă, ci individuală, dar din păcate, în război, vinovăţia nu se mai poate cerceta. Ulterior, noi trebuie să «curăţăm» acel teren".

Mădălina Sim
studentă