Filarmonica de Stat va găzdui, joi, de la ora 18, vernisajul expoziţiei de fotografie "Duanu people, sea nomads from Sumatra", cuprinzând imagini cu nomazii mării, arătând modul de viaţă şi obiceiurile lor.

Evenimentul este organizat de Varadinum Foto Club Oradea şi se desfăşoară sub patronajul IUP (Uniunea Internaţională a Fotografilor).

Duanii vin din Malaezia, ei locuiau în bărci înainte, dar apoi au migrat în Indonezia, în principal spre insula Sumatra. S-au stabilit în regiunea Indragiri Hilir în satul Bekawan. Sunt aproximativ 700 de oameni, toţi pescari sau culegatori de scoici, pe care le întind pe plase de lemn.

Copiii duanuşi nu merg la şcoala, ci işi ajută părinţii cu pescuitul şi nu primesc niciun fel de ajutor de la guvern. Pe 29 ianuarie 2018, un foc violent a cauzat  explozia unui cilindru de gaz  distrugând 47 de case, lăsând 230 oameni pe străzi.

Autoarea expoziţiei este franţuzoaica Francine Aubry. Membru al Federaţiei Internaţionale al Fotografilor ca "Fotograf Creativ" şi membru în Varadinum Foto Club Oradea Romania din 2017.

A avut numeroase expoziţii de fotografie, conferinţe, prezentări in Saint Pierre du Perray, Aix en Provence, Orleans, Sorgues, Mennecy, Theil pe Huisne, Le Mans, Sanded on the Loir în Franţa şi Yakutie la Biblioteca Naţională şi Şcoala de Operă Yakutsk.

A editat două carţi de poveşti despre Siberia şi a scos două ediţii cu cărţi cu fotografii despre România, publicată de Blurb.

A organizat o serie de misiuni umanitare în România din 1990 şi până acum de strângere de fonduri de la diverşi sponsori pentru copii strazii şi a creat diverse ateliere de informatică şi ateliere de cusut la diverse case de copii.

În anul 2000 a ajutat la furnizarea de micro-credite în favoarea oamenilor  săraci, pentru crearea de ateliere de lucru cum ar fi tâmplarie, vopsitorie  auto, ateliere de cusut, ferme de porci, magazine şi agroturism în România.

Francine Aubry preşedinta asociaţiei "Objective Monde" a călatorit spre Bekawan de două ori in şase luni pentru un proiect de dezvoltare. Ulterior, ea a devenit profesoară dar are o pasiune pentru fotografie de multi ani şi călătoreşte prin toată lumea, cu camera de fotografiat pe umeri, ca să arate oamenilor şi o altă latură a minorităţilor şi să ii sensibilizeze.

A dus la capăt proiecte în Yakutia, unde temperaturile pot fi şi minus 55 grade. Ca să poate intâlni nomazii, crescători de reni a fost în  Mauritania unde s-a întâlnit cu nomazii nisipului. În Romania şi Slovakia s-a întâlnit cu minorităţile de ţigani şi în India de sud cu nomazi ai drumurilor, aşa numiţii "irulas", etnie specializată în capturarea şobolanilor. La fiecare destinaţie, asociaţia a realizat programe care să le permită oamenilor acces la educaţie şi la apă.