Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa (care a adus în Oradea expoziţia "Maşinile lui Leonardo da Vinci"), organizează o expoziţie în premieră pentru România. Este vorba despre "Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară", concepută ca o incursiune atât în viaţa cotidiană romană, cât şi în secretele maşinilor de război folosite de legiunile romane.

Modelele, realizate din lemn, fier şi frânghii la scară redusă, sunt reproduceri de tehnică de luptă, alături de reconstituiri de îmbrăcăminte militară, cu săbii şi scuturi, dar şi replici de ceasuri solare. Modelele de tehnică de luptă au fost realizate după planurile lui Vitruvius, arhitect şi inginer roman din secolul I î.e.n., din cartea "De arhitectura".

Expoziţia acoperă perioada de maximă dezvoltare a Imperiului Roman, când tehnologiile civile şi militare folosite erau impresionante. Privindu-le, vizitatorul, va putea înţelege principiile mecanice pe care obiectele se ghidează, unele putând fi acţionate de către public. De asemenea, vizitatorii vor putea reconstrui o arcadă, aşeza mozaic şi manevra diferite angrenaje. În plus, se vor putea "antrena" precum un soldat roman cu o imitaţie de sabie şi scut.

Expoziţia va fi vernisată marţi, 12 martie 2019, la ora 17:30, la sediul din strada Armatei Române nr. 1/A.