Cu ocazia marcării a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea, sub conducerea generalului Traian Moşoiu, Muzeul Ţării Crişurilor propune publicului o expoziţie dedicată atât războiului, cât şi artei.

Arta tranşeelor se referă la orice obiect de decor prelucrat de către soldaţi, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili şi a cărui realizare este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia.

Ramura artistică a apărut în timpul războaielor napoleoniene şi a continuat în timpul războaielor mondiale.

Astfel de obiecte vor putea fi văzute în cadrul expoziţiei "Fenomenul Trench Art – Arta Tranşeelor", ce va avea vernisajul miercuri, 17 aprilie 2019, ora 12:00, în sediul instituţiei din Strada Armatei Române nr. 1/A.

Expoziţia cuprinde peste 250 de piese aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, majoritatea fiind realizate pe fronturile din Europa, în timpul Primului Război Mondial şi după aceea.

Una dintre cele mai interesante piese este o veioză făcută dintr-o grenadă defensivă germană din timpul Marelui Război.

Alte obiecte sunt o vază ormanentată prelucrată dintr-un proiectil de tun, brichete din tuburi de cartuşe ş.a.

De asemenea, vizitatorii vor putea admira obiecte folosite în scop civil după terminarea conflagraţiei: binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare pentru aviaţie, lăzi de muniţie şi hărţi, toate funcţionale.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 30 iunie, preţul biletului de intrare fiind de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.